Gewonden bij rellen om afval in Libanon

Bij rellen in Libanon zijn tientallen gewonden gevallen. Betogers raakten in de hoofdstad Beiroet slaags met de oproerpolitie toen ze protesteerden tegen het niet ophalen van afval. Het leger is ingezet om de gemoederen te bedaren, bericht CNN.

Het ging met name zondag mis, toen duizenden actievoerders de straat op gingen. Ze werden met waterkanonnen en traangas uiteengedreven. Ook schoten agenten in de lucht toen ze stenen en stokken op zich af zagen komen. Volgens het Rode Kruis in Libanon zijn in totaal 49 betogers en politiemensen gewond geraakt. Een woordvoerder van de veiligheidstroepen zegt dat er 31 politiemensen gewond zijn geraakt en een van de slachtoffers in kritieke toestand is. Hij is bekogeld met vuurwerk en stenen. Ook een gewond geraakte burger is in levensgevaar.

De demonstraties leidden ertoe dat premier Tammam Salam dreigde af te treden. Hij vindt dat het Libanese volk zich gedeisd moet houden omdat zijn regering wel grotere pijnpunten aan het hoofd heeft dan de afvalproblematiek. Zo verkeert Libanon nog altijd in de situatie dat het land zonder president zit. De termijn van Michel Suleyman, de vorige president, verliep medio 2014 en er is nog geen opvolger.

Het afval in de Libanese straten stapelt zich sinds juli op. Belangrijke en grote vuilnisbelten zijn gesloten omdat ze uit hun voegen barsten.

Gewonden bij rellen om afval in Libanon
Gewonden bij rellen om afval in Libanon (Foto: ANP)