Schippers sprint met grote stappen

Dafne Schippers is de absolute blikvanger van de Nederlandse atletiekploeg die vanaf zaterdag in actie komt op de WK in Peking. Het 23-jarige sprintkanon won bij de vorige WK in Moskou als meerkampster nog brons op de zevenkamp, maar is twee jaar later een van de medaillekandidaten op de sprintonderdelen. "Dat is heel erg leuk", reageert de Utrechtse atlete op haar mondiale topstatus. "Ik heb er vooral heel veel zin in."

Het jaar 2015 mag gerust een sleuteljaar in de loopbaan van Schippers worden genoemd. Begin juni koos ze na de internationale zevenkamp van Götzis definitief voor de sprint. Een besluit dat al snel tot aansprekende resultaten leidde. Ze won de 100 meter in Londen, onderdeel van de prestigieuze Diamond League-reeks. Dat deed ze bovendien in een nieuw Nederlands record: 10,92. Geen enkele andere Nederlandse vrouw liep ooit onder de elf seconden. De series van het koningsnummer bij de vrouwen beginnen zondag.

Schippers is door haar recente prestaties een atlete met wie rekening wordt gehouden in Peking. "Ik denk wel dat dat zo is", beaamt ze. "Ik heb hele goede wedstrijden gehad en iedere wedstrijd ging een stukje beter. Dus ik hoop ook straks in Peking weer stappen te kunnen maken en race voor race weer een beetje harder te kunnen lopen."

Progressie, daar is het Schippers in deze fase van haar carrière om te doen. Sinds haar besluit om de sprint voorrang te geven, verloopt vrijwel alles in een lijn omhoog. "Ik heb hele grote stappen gemaakt. De sprint is in alle opzichten gewoon heel erg verbeterd. Ik ben nog steeds groeiende denk ik. Tot nu toe gaat het goed."

Bij Schippers is er naast blijdschap ook opluchting dat haar keuze voor de sprint zo goed heeft uitgepakt. Zekerheid dat ze zo goed zou worden als ze nu is, had ze niet. "Je hoopt het, dat is het vooral. Eerst weet je dat natuurlijk niet, zeker als je jonger bent. Maar op een gegeven moment krijg je wel steeds meer door dat je echt iets kunt gaan betekenen. Dat is een geleidelijk proces."

Als het aan Schippers ligt, is dat proces nog niet ten einde. De Utrechtse is ambitieus, kan nog jaren mee en heeft het idee dat er nog veel rek in haar carrière zit. "Over het algemeen zeggen ze vaak dat je op je 28e of 29e top bent, dus ik heb als het goed is nog even." Toch focust ze zich nog niet op de periode na Peking. "Eerst maar gewoon dit toernooi en dan zien we het wel."

Schippers sprint met grote stappen
Schippers sprint met grote stappen (Foto: ANP)