Geen steun Nederland voor getuigenis Bouterse

Dew Baboeram krijgt met zijn initiatief om hoofdverdachte Desi Bouterse via een 'getuigenis' de waarheid te laten vertellen, geen Nederlandse steun. De Nederlandse regering vindt dat de rechtszaak over de 8 decembermoorden in Suriname gewoon door moet gaan.

Dat zei Baboeram, ook bekend onder zijn pseudoniem Sandrew Hira, zaterdag op een persconferentie in Paramaribo na een persoonlijk gesprek met de Nederlandse ambassadeur. Baboeram is de broer van een van de vijftien mannen die op 8 december 1982 werden vermoord door militairen onder leiding van toen legerleider Bouterse.

Baboeram denkt dat een gesprek met mogelijk een spijtbetuiging van Bouterse beter werkt om de verdeeldheid onder de Surinamers op te lossen, dan doorgaan met het juridische proces over 8 december. Hij heeft Bouterse gevraagd hem in een gesprek alles te vertellen over de gewelddadigheden in Suriname tijdens de jaren tachtig.

Heilloze weg
"Het is aan Suriname hoe om te gaan met het initiatief van Baboeram tot waarheidsvinding"
, zei de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman. "Dat laat onverlet dat Nederland vindt dat daarmee geen inbreuk kan worden gemaakt in lopende rechtszaken."

Baboeram vindt doorgaan met de rechtszaak een heilloze weg. Hij voorziet grote sociale spanningen en geweldsuitbarstingen als Bouterse veroordeeld en gearresteerd zou worden. Sinds Baboeram eind juli begon met het 'getuigenis'-project, is hij enkele keren bedreigd. Daarom heeft hij nu persoonlijke beveiliging.

Geen steun Nederland voor getuigenis Bouterse
Geen steun Nederland voor getuigenis Bouterse (Foto: ANP)