Zomerstorm in Nederland: dode door omvallende boom

Nederland heeft zaterdag een officiële zomerstorm te pakken, de 25e sinds de metingen in 1901 begonnen. In Hoek van Holland werd tussen 10.40 en 11.40 een uurgemiddelde van windkracht 9 gemeten. Dat het een uur lang zo hard waait is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm.

De zwaarste windstoot die werd gemeten was 109 kilometer per uur, meldde weeronline. Zomerstormen zijn vrij zeldzaam. Alleen op 12 augustus 1914 kwam het tot een zware storm in de zomer. Gemiddeld komen ze eens in de vijf jaar voor. In de maand juni werden sinds begin vorige eeuw vijf zomerstormen geregistreerd, in juli negen (inclusief de huidige storm) en in augustus elf. Het totaal van augustus werd mede veroorzaakt door een aantal 'vroege herfststormen'.

Niet de weg op
Rijkswaterstaat geeft voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Talloze wegen en snelwegen zijn (deels) onbegaanbaar omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op het asfalt liggen.

Amsterdam
In Amsterdam rijdt zaterdag voorlopig geen enkele tram. Het hele tramverkeer in de hoofdstad is stilgelegd vanwege de storm. Dat heeft vervoersbedrijf GVB besloten in overleg met de politie. Het is nog niet bekend wanneer de trams weer rijden. Bussen en metro's rijden wel, en ook de veerboten zijn niet verstoord.

Stormschade
Uit het hele land komen zaterdag meldingen van stormschade. Het gaat vooral om bomen die zijn omgewaaid en daarbij schade hebben aangericht aan huizen, auto's, tuinen en straten.

Ook zijn hier en daar gevel- en dakplaten losgewaaid. Tussen Maastricht en Sittard rijden geen treinen omdat er een boom op het spoor is gewaaid. In Den Haag is een boom op een bovenleiding van de tram gevallen. Daardoor ligt het tramverkeer op de Laan van Meerdervoort stil.

Update 16:53 uur
De zware storm heeft helaas een dodelijk slachtoffer geëist. In Wolfheze bij Arnhem is een man om het leven gekomen. Dat heeft de brandweer gemeld. De man zat in zijn auto op de parkeerplaats van hotel Bilderberg toen een boom op het dak van de auto viel. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Nederland kampt officieel met zomerstorm
Nederland kampt officieel met zomerstorm (Foto: ANP)