Van Gerwen verslaat Van de Pas op World Matchplay, exit Klaasen

In Blackpool begint vanavond de 22e editie van de World Matchplay, na het WK het belangrijkste toernooi op de dartkalender. Op de openingsavond komen direct drie Nederlanders in actie. Jelle Klaasen speelt tegen Simon Whitlock en later op de avond treedt Benito van de Pas aan tegen Michael van Gerwen. De laatste zeven edities werden gewonnen door Phil Taylor. Van Gerwen is er op gebrand om voor het eerst dit toernooi te winnen. 

Simon Whitlock (8) 10-4 Jelle Klaasen

Klaasen mocht aan de partij beginnen en miste tops om 108 uit te gooien. Whitlock strafte dat direct af en brak de Brabander. De Australiér hield zijn eigen leg om vervolgens met een 70-finish Klaasen opnieuw te breaken. Bij de eerste pauze stond Whitlock met 5-0 voor. 

Na de pauze kon Klaasen eindelijk iets terug doen door de zesde leg te pakken. Het stond uiteindelijk 7-3 voor The Wizard bij de tweede pauze, mede met een 108-finish van The Cobra. Het spel van de Nederlander was in het tweede deel beter dan in het eerste deel van de wedstrijd. 

Het goede spel van Klaasen kende geen vervolg terwijl Whitlock lekker door met gooien. De Australiër won met 10-4 en speelt in de volgende ronde Ian White en Stephen Bunting. Het was de eerste TV-zege op Whitlock in bijna twaalf maanden. 

Peter Wright (5) 10-5 Kim Huybrechts

Wright liep snel uit naar een 6-0 voorsprong voordat Huybrechts drie legs kon pakken. Bij de tweede pauze stond er 7-3 voor Snakebite op het bord. Het werd 8-5, waarna Wright met finishes van 136 en 161 de partij in stijl uitgooide. Hij had een gemiddelde van 108 terwijl Huybrechts slechts op 95 bleef steken. 

Michael van Gerwen (1) 10-4 Benito van de Pas

Het was Van Gerwen die aan de partij begon. Hij hield zijn leg en brak Van de Pas direct. Big Ben brak direct terug, maar verzuimde om weer op gelijke hoogte te komen. Hij kreeg drie kansen op een dubbel, maar gooide het niet uit. Van Gerwen strafte het af en ging even later met een 4-1 voorsprong de eerste pauze in. 

Na de pauze ging Van de Pas minder gooien en Van Gerwen bleef stabiel. Het gevolg was dat er bij de tweede pauze 9-1 op het bord stond. Van de Pas zette in het derde deel nog even aan en pakte nog drie legs voordat Van Gerwen de show beëindigde met een 100-finish. 

Van de Pas zal toch wat teleurgesteld zijn over zijn optreden en voor Van Gerwen wacht Justin Pipe of Jamie Lewis in de volgende ronde. 

Adrian Lewis (4) 10-7 Joe Murnan

Ook Adrian Lewis heeft als geplaatste speler zich geplaatst voor de volgende ronde van de World Matchplay. Hij had het tegen Joe Murnan wel het lastigst, het werd 10-7. Het begin ging gelijk op en op 2-2 pakte Lewis de eerste break van de partij. Murnan zat in een mindere fase, waar Lewis op de beslissende momenten van profiteerde. Hij liep uit naar 7-2. 

Debutant Murnan, die dit jaar zijn eerste toernooi won bij de PDC, zette een comeback in en kwam tot 7-6 terug. Het einde van de wedstrijd was toch weer voor Jackpot en trok de wedstrijd met 10-7 naar zich toe.