Smeets: Pinkpop succes, Pharrell: hello Amsterdam

"Een echte nachtmerrie. Niet meer en niet minder dan dat." Pinkpopbaas Jan Smeets schrok enorm toen de gedroomde afsluiter van het festival in Landgraaf ineens niet doorging. Eerst hoopte hij nog dat frontman Dave Grohl ondanks zijn beenbreuk wel kon komen met Foo Fighters.

"Maar toen bleek dat hij zaterdagochtend geopereerd zou worden, wist ik dat het gedaan was voor ons. Ik weet ook wel dat geen enkele arts toestemming geeft om de dag daarna weer op te treden."'

Volgens Pinkpopbaas Jan Smeets zijn er niet minder mensen naar zijn festival gekomen omdat topact Foo Fighters er niet was. Wel werden er massaal kaarten te koop aangeboden na de bekendmaking van het uitvallen van de band.

De festivalorganisatie zette vervolgens alles op alles om een vervangende afsluiter voor de 46e Pinkpop-editie te vinden. Dat lukte uiteindelijk niet. De toch al geboekte Pharrell Williams sloot het festival zondag met een extra ingelaste show af. Foo Fighters zou overigens wel meteen voor volgend jaar hebben getekend.

Update 23.50 uur
Pharell maakte niet zo'n beste beurt door aan het begin van zijn show het publiek in Landgraaf te adresseren met: "Pinkpop, Amsterdam!"

Het gemor dat uit het publiek opsteeg leek hem te ontgaan, want hij bleef refereren aan de hoofdstad. Maar onder de stortvloed aan dansbare knallers, recent hitlijstwerk en gouwe ouwe uit zijn tijd met The Neptunes en N.E.R.D. kwam het schijnbaar toch nog goed tussen de zanger en Pinkpop.

Hoewel... Het werd bij lange na niet zo druk voor het hoofdpodium als bij de headliner van zaterdag, Robbie Williams.

De rapper nam nog even een moment om zijn waardering uit te spreken voor de Nederlandse fans en radio-dj's. "Omdat elke Neptunes-hit als eerste in Nederland doorbrak en daarna pas in de rest van de wereld. Dankzij jullie sta ik hier nu." Ondanks dat hij dus niet precies wist waar hij nu eigenlijk stond.

Zijn muzikale partner in crime Chad Hugo was meegekomen naar Landgraaf voor wat oud N.E.R.D.-werk. Vooral die ruigere aanpak sloeg aan bij het publiek en na een herhaalde oproep kreeg Williams zelfs een handjevol Pinkpoppers aan het crowdsurfen.