Geen nieuwe stunt Bhutan in WK-kwalificatie, historische zege Guam

Bhutan, voorheen het slechtste voetballand ter wereld, kan de stunt die ze in de eerste ronde van de kwalificatie in de Aziatische zone voor het wereldkampioen niet voortzetten. Het land stuntte door in de eerste ronde Sri Lanka uit te schakelen. Donderdag tijdens de eerste speelronde van de groepsfase werd het in en tegen Hong Kong met 7-0 verslagen. 

Bij rust stond het al 4-0 voor Hong Kong en na de rust troffen ze nog drie keer het doel. Bhutan speelt over vijf dagen hun tweede kwalificatiewedstrijd tegen China, dat land was vrij in de eerste speelronde. 

Voor Guam was het een historische dag, want ze wisten voor de eerste keer een WK-kwalificatiewedstrijd te winnen. Thuis werd Turkmenistan met 1-0 verslagen door een vroeg eigen doelpunt van Turkmenistan. In het verleden stond het eiland in de regio Micronesië vooral bekend als kanonnenvoer. Zo verloren ze bijvoorbeeld in de kwalificatie voor het WK in 2002 met 19-0 van Iran en 16-0 van Tadzjikistan. 

Ook in groep H was er een grote stunt. De Filipijnen wonnen met 2-1 van Bahrein. Het land staat 30 plaatsen lager op de FIFA-ranking dan Bahrein. De Filipijnen hebben zich nog nooit weten te plaatsen voor het WK of laat staan de Azië Cup. 

Dit kwalificatietoernooi telt zowel voor het wereldkampioenschap in 2018, als de Azië Cup in 2019. Aanstaande dinsdag is de volgende speelronde. De groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor het WK. 

Uitslagen WK kwalificatie AFC - Speelronde I - 11/06/2015

Groep Thuis Uit Uitslag
A Maleisië Oost-Timor 1-1 
A Saudi-Arabië Palestina 3-2 
B Bangladesh Kirgizië 1-3 
B Tadzjikistan Jordanië 1-3 
C Hong Kong Bhutan 7-0 
C Maldiven Qatar 0-1 
D Guam Turkmenistan 1-0 
D India Oman 1-2 
E Cambodia Singapore 0-4 
E Afghanistan Syrië 0-6 
F Thailand Vietnam 1-0* 
F Chinees Taipei Thailand uitgesteld* 
G Laos Myanmar 2-2 
G Libanon Koeweit 0-1 
H Filipijnen Bahrein 2-1 
H Jemen Noord-Korea 0-1 

* In groep F nam Indonesië deel, maar het land uit uitgesloten van de WK-kwalificatie. Het duel tussen Thailand en Vietnam had al plaats op 24 mei, voor de schorsing van Indonesië. Het duel tussn Taipei en Thailand is uitgesteld. Alle data van de duels in deze groep zijn omgegooid.