Gevangenen VS hadden mogelijk hulp van buiten

De twee moordenaars die afgelopen weekeinde ontsnapten uit een gevangenis in de Amerikaanse staat New York hebben mogelijk hulp van buitenaf gekregen. Dat hebben de onderzoekers zondag gezegd. De klopjacht op David Sweat en Richard Matt is nog gaande.

De autoriteiten proberen momenteel te bepalen hoe de twee aan het elektrische gereedschap kwamen waarmee ze wisten te ontsnappen. "Het was een geraffineerd plan", zei gouverneur Andrew Cuomo. "Ze hadden ongetwijfeld tijd nodig om het uit te voeren."

Sweat (34) en Matt (48) maakten met het gereedschap een gat in de stalen muur in hun cel en kropen vervolgens naar een stenen muur, waar ze doorheen braken. Hierna zaagden ze een gat in een pijp, waarna ze uitkwamen bij een rioolputdeksel buiten de gevangenis.

Hoe de twee zwaar gereedschap konden gebruiken zonder te worden gehoord is een van de grote vragen, maar het is een vraag die de autoriteiten nog niet hebben beantwoord. Eerst moeten de mannen worden gepakt, zei Cuomo, daarna volgt het onderzoek naar de ontsnapping. "We zullen elk detail van wat ze hebben gedaan bestuderen zodat dit nooit meer gebeurd", aldus de gouverneur.

Sweat zat een levenslange gevangenisstraf uit vanwege de moord op een agent. Matt was een straf van minimaal 25 jaar opgelegd vanwege de moord op zijn voormalige baas, die hij na de moord in stukken hakte.