KNVB Beker finale: Uitslag PEC Zwolle - FC Groningen

FC Groningen heeft zich verzekerd van de eerste hoofdprijs in de clubhistorie door in de finale van de KNVB Beker PEC Zwolle te verslaan. Groningen gaat daardoor Europa in (0-2).

Beide ploegen toonden aan te willen aanvallen in De Kuip. FC Groningen kwam het sterkst uit de startblokken en dat leidde meteen in de eerste minuut tot een grote kans voor Michael de Leeuw. De spits, die de voorkeur kreeg boven de buiten de selectie gelaten Danny Hoesen, wilde de bal langs keeper Warner Hahn krullen, maar zag 'm net naast gaan.

Het was niet het enige gevaar dat PEC Zwolle in de eerste helft te verwerken kreeg. De winnaar van de KNVB Beker van vorig jaar, moest toezien hoe Mimoun Mahi de bal een aantal keren gevaarlijk voor gaf, maar De Leeuw kwam er telkens net niet aan.

Namens de club uit Overijssel, die gaandeweg de eerste helft het initiatief meer naar zich toetrok, zorgde Jody Lukoki voor veel dreiging. De oud-Ajacied gaf vanaf rechts twee gevaarlijke voorzetten waarmee hij net niemand bereikte en eiste tien minuten voor rust alle aandacht op met een geweldige rush waarbij hij drie man het bos in stuurde en de bal net naast schoof.

Na rust bleef het lang spannend in De Kuip. Beide ploegen bleven de aanval zoeken, maar Groningen bleek daarin het succesvolst. Eerst schoot De Leeuw de bal van heel dichtbij tegen Hahn aan, nadat Mahi de bal uitstekend voor zijn voeten had gekopt. Thomas kreeg aan de andere kant een grote mogelijkheid, maar vond Padt op zijn weg. PEC had ook al geschreeuwd om een strafschop nadat Jesper Drost was gaan liggen in een duel met Botteghin, maar Liesveld gaf aan die wens geen gehoor.

Keerpunt in de finale leek het inbrengen van Jarchinio Antonia. Na dik een uur gaf hij, net binnen de lijnen gekomen, een voorzet die mislukte maar bleef hangen. Rusnák kreeg de bal prompt voor zijn voeten en haalde succesvol uit: Hahn geklopt. Antonia's invalbeurt bleek een gouden, want tien minuten later deed hij álles perfect toen hij de diepte in werd gestuurd op rechts, het geduld en overzicht bewaarde en Rusnák op zijn wenken bediende. Voor de tweede keer schoot de aanvaller raak: 0-2.

Het was de genadeklap die PEC in het slotkwartier niet meer te bove kwam. Stef Nijland kwam er nog in een kreeg de grootste kans van Zwolle van de wedstrijd, maar hij zag Padt naar de goede hoek duiken en moet accepteren dat de Beker dit jaar naar zijn vader (algemeen directeur Hans Nijland) gaat. Beide finalisten wilden voetballen en creeërden kansen, maar Groningen de betere doordat het team ven Erwin van de Loi doortastender was in de afronding, veroverde het de eerste prijs in de clubhistorie. Europees voetbal is daarmee een feit.

FC Groningen-aanvoerder Maikel Kieftenbeld tilt als eerste de KNVB beker de lucht in (PRO SHOTS/Stanley Gontha)