'Veel producten zijn nog steeds te zout'
Veel producten in de supermarkt zijn nog altijd te zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de negentig levensmiddelen die de organisatie jaren geleden al eens testte, zijn er veertig nog net zo zout. Sommige producten zijn zelfs zouter geworden.
Het gaat onder meer om de Wagner Big Pizza Supreme die 10 procent zouter is dan in 2013 en de Old Amsterdam kaas die zelfs 15 procent meer zout bevat dan twee jaar geleden, aldus de Consumentenbond. Albert Heijn en Aldi gaven wel het goede voorbeeld. Die verlaagden het zout in bijvoorbeeld de borrelnootjes en de Kopsoep Kip.
De Consumentenbond bindt sinds 2007 de strijd aan met fabrikanten die te veel zout gebruiken in hun producten en doet iedere twee jaar een steekproef om de hoeveelheid zout in alledaagse levensmiddelen te onderzoeken.
Volgens het voedingscentrum zijn dit de ongewenste effecten bij het eten van te veel zout:
- Verhoogde bloeddruk. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Voor elke 2,5 gram zout (1 gram natrium) die je per dag minder eet, neemt de bovendruk met 0,7 tot 1,8 mmHg af en de onderdruk met 0,7 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
- Hart- en vaatziekten. Minder zout eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten. In Nederland zouden per jaar ongeveer 2.500 mensen minder overlijden aan hart- en vaatziekten wanneer Nederlanders maximaal 6 gram zout per dag zouden eten.
- Nierziekten. Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel zout binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen.
- Maagkanker. Er zijn aanwijzingen dat door te zout eten het risico op maagkanker toeneemt.
- Botontkalking. Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt zorgt zout eten niet voor problemen met je botten en gebit.
Er zijn al alternatieven op de markt die minder zout bevatten en toch hetzelfde smaken met dank aan een smaakstofje.
Maar even ontopic... Oude Kaas zonder zout...
Precies hetzelfde geldt overigens voor suiker.
Je went gewoon aan het gehalte. We eten er veel te veel van omdat we het gewend zijn.
Van oude kaas moet je genieten maar niet teveel eten.
Er speelt ook mee dat veel ingrediënten in kant-en-klaar voedsel bij de bereiding al veel voedingsstoffen zijn kwijtgeraakt of zelfs (al dan niet zichtbaar) aan het bederven zijn. Dat verminderd de smaak wat weer te verbergen is met zout. Maar daardoor wordt het eten te zout wat weer is op te heffen door extra suiker toe te voegen.
Het resultaat is voedsel met relatief weinig voedingswaarde, veel zout, veel suiker en je proeft het niet eens omdat al die toevoegingen elkaar camoufleren.
Wie is een ander om te bepalen of er te veel zout in iets zit....
Je moet eens weten hoeveel zout ik bv over mijn patat kwak...
En voorheen wèl?
niemand zegt dat je helemaal geen zout meer mag gebruiken
en er zijn zoveel kruiden en specerijen die gebruikt zouden kunnen worden om b.v. soepen en pastasauzen smaakvol te maken, maar die zijn duurder.
Die klaagde sowieso steen en been over de smaak maargoed.
Zijn bloeddruk was dermate alarmerend laag dat ze een zout infuus aan em hebben gehangen juist om de bloeddruk omhoog te krijgen.
Met zoals vrijwel alles, geniet met je maten....
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
ik zeg niet dat zout goed is, maar volgens mij is de hoeveelheid suiker in onze etenswaren een veel groter probleem (zelf bier is niet meer bitter)
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
Ik eet wel brood met pindakaas en kaas, daar zit al genoeg zou in.
http://www.elsevier.nl/St(...)eid-ELSEVIER302304W/
Hier hebben we budvar. De grootste atheist van FOK!, en die zou het natuurlijk weer anders hebben gedaan.
Kan ook niet anders. :(
JE WEET ALTIJD ALLES BETER
Zout is een essentieel onderdeel in het scheikundige proces dat eten koken is.
Tldr. ZONDER zout koken is zo mogelijk nog ongezonder.
Net zoals het fabeltje dat het zout helpt het kookpunt hoger te maken (dat gebeurt pas bij dode-zee hoeveelheden zout er in).
Tevens roerbak ik nagenoeg alles
Leuke onderwerpen dit.
http://www.elsevier.nl/St(...)eid-ELSEVIER302304W/
Hier hebben we budvar. De grootste atheist van FOK!, en die zou het natuurlijk weer anders hebben gedaan.
Kan ook niet anders. :(
JE WEET ALTIJD ALLES BETER
En feiten wegzetten als fabels kun je doen maar dan bezeik je alleen jezelf.
Uiteindelijk houdt de consument dit zelf in stand. Als McDonalds massaal wordt gemeden, gaan ze vanzelf hun formule aanpassen. Omzetverlies is net zo'n goede stimulans voor bedrijven als zout voor lekkerbekken
Overigens heeft je lichaam zowel natrium als kalium nodig om de vochtvoorziening in je lichaam op peil te houden. Verder heb je dan ook nog zeezout, keltisch zeezout wellicht de bekendste, welke als gezond wordt beschouwd omdat het allerlei mineralen en spore-elementen bevat in de verhouding die het lichaam nodig zou hebben. Het keltisch zeezout bevat iets van 84 mineralen en spore-elementen. Overigens bevat zeezout nog altijd ergens rond de 85% natriumchloride.
http://mens-en-gezondheid(...)trium-en-kalium.html
http://www.keltischzeezout.net/LightNEasy.php?page=wistjedat
http://www.keltischzeezou(...)%20Gu%C3%A9rande.pdf
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken