FOK!ken is goed voor je!

FOK!ken is goed voor je. Het beeld van de mensenschuwe zolderkamerautist kan de prullenbak in. Nee, dit is geen column, maar een echt nieuwsbericht. Online discussiëren blijkt van veel grotere waarde dan gedacht. Fora zijn goed voor je welzijn en beïnvloeden ook je offline leven, zeggen onderzoekers.

Britse en Amerikaanse onderzoekers verzamelden een groep foragebruikers die over verschillende onderwerpen online discussiëren. Ze kregen vragen als: Waarom ben je actief, Worden je verwachtingen waargemaakt en In hoeverre kun je je met andere forumgebruikers identificeren? Ook werd gevraagd hoe tevreden ze zijn over hun leven en of ze zich offline ook bezighouden met de onderwerpen van het forum.

Betrokken
Uit het onderzoek komt een optimistisch beeld van de 'old-style' online discussiefora naar voren. 'Vaak zoeken we op fora in de hoop antwoorden te vinden op onze vragen', zegt onderzoeker Louise Pendry. 'Gebruikers ontdekken ook vaak dat fora een bron van steun zijn. Gebruikers die actiever de interactie met andere forumgebruikers opzoeken, zijn sterker bereid om betrokken te raken bij offline-activiteiten die verband houden met het forum, zoals vrijwilligerswerk, doneren of campagne voeren.'

Het succes van de vele FOK!meets is hiermee dus ook wetenschappelijk verklaard. We zijn er nog niet, want online fora hebben zowel voor het individu als de gemeenschap grotere voordelen dan gedacht. Fora hebben een positieve invloed op het welzijn en hebben ook offline een gunstige invloed. 'Hoe meer gebruikers in een forum investeren, hoe meer ze terugkrijgen. De belong voor zowel de gebruikers als de maatschappij kan significant zijn', zegt mede-onderzoeker Jessica Salvatore.

De onderzoekers hebben ook nog een verklaring voor het succes van internetfora. 'Ze vormen één van de weinige plekken waar mensen nog anoniem met elkaar in conclaaf kunnen gaan.' Dat laatste is weer van belang voor mensen die willen discussiëren over stigmatiserende, gevoelige onderwerpen. Kortom: ga dus lekker door met FOK!ken, het is goed voor je!