Geen luchtalarm, geen ONZ-topics

Slecht nieuws voor alle FOK!'ers die vandaag kort voor twaalven met hun toetsenbord in de aanslag zitten: geen luchtalarm. Het gebruikelijke testen van de waarschuwingssires komt te vervallen, omdat het Tweede Paasdag is. Nog meer slecht nieuws: ook op maandag 4 mei gaan de sirenes niet af, want dan is het Dodenherdenking.

Normaal worden de sirenes elke eerste maandag van de maand getest. In het ONZ-forum van FOK! leidt dat vaak tot alarmerende topics over Russen of Duitsers die het land binnenvallen. Maar op nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen wordt de test overgeslagen. Kortom: geen sirenes vandaag.

Weet wat je moet doen
Het testen van de sirenes is een taak van gemeenten. Als de waarschuwingssirenes op een ander moment klinken dan de eerste maandag klokslag 12.00 uur, is er vermoedelijk wat aan de hand. De sirene waarschuwt dan bijvoorbeeld voor een ongeluk met chemische stoffen in de buurt. Omwonenden krijgen in dat geval het advies binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en voor meer informatie af te stemmen op de regionale radio- en tv-zender.

De gemotiveerde topicstarters in ONZ zijn nog aan het bijkomen van het slechte nieuws van vorige week. Toen werd bekend dat de luchtalarmsirenes definitief verdwijnen, vermoedelijk eind 2017. Het alarm bij rampen wordt vervangen door alarmering via sociale media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.