Meer wapens beveiligers spoor bespreekbaar

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil met FNV Spoor in gesprek over het voorstel van de bond om beveiligers van NS uit te rusten met pepperspray en wapenstok. Bij dit gesprek zouden dan ook de NS en het ministerie van Infrastructuur en Milieu betrokken moeten worden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS en RTL Nieuws.

Het ministerie tekent wel aan terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt. Toch wil het ministerie in gesprek om het voorstel te kunnen beoordelen. Nu beschikken beveiligers van de NS alleen over handboeien.

Verder wijst het ministerie op maatregelen die al aangekondigd zijn, zoals het sluiten van poortjes en extra politie op stations.

Daarmee reageert Veiligheid en Justitie op nieuwe onrust onder spoorpersoneel naar aanleiding van de mishandeling van een conducteur. Dat gebeurde zaterdagochtend vroeg in de trein van Utrecht naar Amsterdam. Ter hoogte van Abcoude ontstond in de trein een worsteling tussen vier jongens en de conducteur. Toen de trein stilhield op het station, verplaatste de vechtpartij zich naar het perron.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om medewerkers Veiligheid& Service uit te rusten met pepperspray en een wapenstok, zo bleek zondag uit een rondgang van RTL Nieuws.

Meer wapens beveiligers spoor bespreekbaar
Meer wapens beveiligers spoor bespreekbaar (Foto: ANP)