Deel oppositie wil onderzoek naar Teevendeal

Een deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil dat er via onafhankelijk onderzoek alsnog duidelijkheid komt over de miljoenendeal die justitie vijftien jaar geleden sloot met een drugscrimineel. De ChristenUnie, het CDA en D66 drongen daar dinsdag op aan in een debat met premier Mark Rutte over de kwestie, die maandagavond heeft geleid tot het aftreden van de bewindslieden van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De oppositiepartijen hebben nog veel vragen over de deal die Teeven destijds als officier van justitie sloot met Cees H. en waarover Ivo Opstelten als minister de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd. Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob moet de onderste steen boven komen, zodat de opvolgers van Opstelten en Teeven geen last meer van het dossier hebben.

Het is nog niet duidelijk of er een extern onderzoek komt. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is er op zich niet tegen, maar hij hield de boot af omdat een onderzoek volgens hem geen zin heeft als alle betrokkenen van destijds gebonden zijn aan hun geheimhouding. Rutte reageert later dinsdagavond op het verzoek.

Ook moet hij zich verweren tegen het verwijt van veel oppositiepartijen dat hij als premier geen of onvoldoende regie heeft nu de dingen zo zijn misgelopen. Rutte wil zo spoedig mogelijk nieuwe bewindspersonen benoemen op Veiligheid en Justitie. Maar die functies zijn volgens hem te belangrijk om overhaast tot beslissingen te komen, zei hij in een verklaring voorafgaande aan het debat.

De meeste partijen noemden het aftreden van Opstelten en Teeven onvermijdelijk en begrijpelijk.