'Wereld legt zich neer bij kernwapen Iran'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag gezegd dat de wereld de pogingen om Iran ervan te weerhouden kernwapens te ontwikkelen 'heeft opgegeven'. De landen die nu met Iran onderhandelen 'aanvaarden dat Iran gestadig, over een paar jaar, het vermogen ontwikkelt om materiaal voor een groot aantal kernwapens te produceren', zei hij op een bijeenkomst van zijn Likud-partij. "Zij accepteren dit misschien, maar ik niet."

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland onderhandelen met Iran over een beperking van zijn atoomprogramma. Westerse landen denken dat Iran met dit programma een atoomwapen kan bouwen, maar Iran zegt dat zijn atoomprogramma uitsluitend vreedzame doeleinden dient. In de onderhandelingen wordt gemikt op een voorlopig akkoord in maart en een vervolgpact in juni.

Netanyahu en veel Israëliërs zien een Iran met kernwapens als een bedreiging voor het voortbestaan van Israël. Teheran heeft bij herhaling opgeroepen tot de vernietiging van Israël en steunt groepen als Hezbollah.

De Israëlische premier wil binnenkort een toespraak houden voor het Amerikaanse Congres. Hij is daar toe uitgenodigd door Republikeinse politici, die daarbij de Amerikaanse regering hebben gepasseerd. Dit heeft kwaad bloed gezet bij de regering van president Barack Obama, toch al geen beste vriend van Netanyahu. Nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice noemde de geplande toespraak woensdag 'destructief' voor de verstandhouding tussen Israël en de VS.

Ook in Israël is kritiek op de geplande toespraak, amper twee weken voor de parlementsverkiezingen. Netanyahu wijst de kritiek van de hand en zegt dat het zijn plicht is om tegen de aanstaande nucleaire deal met Iran te lobbyen.