Clarke captain Europese team in Ryder Cup

De Noord-Ierse golfer Darren Clarke is woensdag benoemd tot captain van titelhouder Europa in de strijd om de Ryder Cup tegen de Verenigde Staten in 2016. Dat toernooi wordt van 30 september tot 2 oktober gehouden in Hazeltine, Minnesota.

De 46-jarige Noord-Ier werd gekozen door een vijfkoppig panel bestaand uit de drie meest recente Europese Ryder Cup captains - Paul McGinley, José Maria Olazábal en Colin Montgomerie – alsmede de chief executive van de European Tour, George O'Grady, en European Tour Tournament Committee lid David Howell. Clarke werd verkozen boven de Spanjaard Miguel Ángel Jiménez en de Deen Thomas Bjørn. 

"Darren heeft een indrukwekkende Ryder Cup historie met vijf deelnames als speler en twee als vice-captain. Hij weet dus goed wat er nodig is om een goede captain te zijn. Daarnaast is hij een geliefd persoon onder de spelers en bezit hij de passie en kennis om Europa te leiden in de jacht naar een vierde opeenvolgende overwinning", aldus O'Grady. 

"Uiteraard ben ik ontzettend trots om gekozen te zijn als captain voor de Ryder Cup van 2016", zei Clarke. "De Ryder Cup vormt een zeer belangrijk onderdeel van mijn leven en carrière, dus is het een enorme eer om Europa te mogen leiden. Ik heb in mijn zeven Ryder Cups mogen spelen en werken onder geweldige captains en ik kijk uit naar de uitdaging om in hun voetstappen te treden en Europa weer naar een zege te leiden."

Clarke, in 2011 winnaar van The Open, speelde zelf vijf keer mee in het tweejaarlijkse evenement. Hij fungeerde in 2010 en 2012 als vicecaptain. Naar verwachting wordt Davis Love III volgende week benoemd wordt tot captain van het Amerikaanse team.

Darren Clarke captain Europees Ryder Cyp-team (Pro Shots/Judith Bogaardt)
Darren Clarke captain Europees Ryder Cyp-team (Pro Shots/Judith Bogaardt)