Veiligheidsraad steunt akkoord Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich dinsdag unaniem achter de nieuwe overeenkomst in Oekraïne geschaard die tot een staakt-het-vuren moet leiden. In de resolutie, die werd ingediend door Rusland, wordt de onafhankelijkheid van de Oekraïne benadrukt en worden alle partijen in het conflict opgeroepen het akkoord volledig uit te voeren.

De resolutie zou eigenlijk in het weekeinde al in stemming worden gebracht, maar de andere leden van de Veiligheidsraad wilden dat de ramp met vlucht MH17 ook zou worden genoemd. Het passagiersvliegtuig werd vorig jaar boven gebied dat in handen is van de rebellen uit de lucht geschoten en de leden van de raad willen naar eigen zeggen dat de 298 slachtoffers niet worden vergeten. De resolutie roept opnieuw op tot een onafhankelijk onderzoek naar de ramp en tot de vervolging van de verantwoordelijken.

Hoewel alle landen voor de resolutie stemden was er ook kritiek op Rusland. Het Westen beticht Moskou ervan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne te steunen en de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power noemde het feit dat Rusland de resolutie indiende 'op zijn minst gezegd ironisch' terwijl Rusland 'een grootschalig offensief' in Oekraïne steunt. De Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin noemde Powers opmerkingen 'beledigend'.