Shiffrin brengt thuispubliek in extase met wereldtitel slalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft voor eigen publiek in Beaver Creek de wereldtitel op de slalom geprolongeerd. De pas 19-jarige Amerikaanse, ook al olympisch kampioene, leek in de tweede run even in de problemen te komen, maar wist net op tijd orde op zaken te stellen.

Na de eerste run was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Shiffrin, die een voorsprong van 0,40 seconden nam op de Zweedse Frida Hansdotter. De ervaren Sarka Strachova uit Tsjechië pakte op 0,44 seconden knap de derde plek, terwijl Michaela Kirchgasser (+0,77) op positie vier stond. Met 0,85 seconden achterstand leek ook de Sloveense Tina Maze nog in de race om haar vierde medaille van het WK in Beaver Creek te pakken.

In de tweede run was het vooral de geblesseerde Slowaakse Veronika Velez-Zuzulova die zeer veel indruk wist te maken. Op het door haar vader gestoken parcours wist ze zich van de tiende plek op te werken naar plaats vier, net buiten de medailles. Kirchgasser ging al na vier poortjes onderuit en haalde het dus niet, terwijl Maze flink in moest leveren. Strachova kon de tijd van Zuzulova als eerste verbeteren en verzekerde zich zo van haar vierde WK-medaille, na brons in 2005, goud in 2007 en zilver in 2009. Hansdotter was een maatje te groot en pakte de zoveelste tweede plek uit haar carrière. Shiffrin kende een stroeve start, maar wist haar kleine achterstand weer om te buigen en kwam met een voorsprong van 0,34 seconden over de streep.

Shiffrin passeert de finish opnieuw als wereldkampioene, tot grote vreugde van het uitzinnige Amerikaanse publiek (Foto: Getty)