Topclubs roeren zich amper op transfermarkt

De topclubs in de eredivisie hebben zich amper geroerd tijdens de winterse transferperiode. Alleen Ajax liet van zich horen door Daley Sinkgraven van sc Heerenveen over te nemen. PSV en Feyenoord hadden de stille hoop zich aanvallend te versterken, maar daar kwam niets van terecht. De opvallendste transfer was van Tomas Necid, die op de slotdag toch nog naar PEC Zwolle kwam.

Niemand bij PEC had er nog rekening mee gehouden dat de Tsjech ook na de winterstop in Zwolle zou spelen. Zijn Russische club CSKA Moskou wilde Necid namelijk graag verkopen. Toen dat niet lukte, werd het contract van de spits ontbonden, waarop hij zich alsnog voor een half jaar aan PEC verbond.

De top-drie gebruikte de maand januari vooral om zich te ontdoen van de nodige overbodige krachten. Zo liet Feyenoord Ruben Schaken (Inter Bakoe) en Wesley Verhoek (Go Ahead Eagles) vertrekken, terwijl Ajax Stefano Denswil (Club Brugge), Tobias Sana (Malmö) en Lerin Duarte (sc Heerenveen) van de hand deed. PSV verhuurde Menno Koch aan NAC Breda en haalde met Danny Wintjens (VVV) een nieuwe derde doelman.

NAC was verreweg het drukst met transfers. De ploeg had liefst dertien mutaties. Naast Koch kwamen Dirk Marcellis, Guyon Fernandez, Ruben Ligeon, Hakim Borahsasar, Felitciano Zschusschen en Divine Naah. De nieuwe trainer Robert Maaskant zag Elson Hooi, Stipe Perica, Isak Ssewankambo, Kingsley Boateng, Vinnie Vermeer en Mounir El Allouchi vertrekken.

Van ADO Den Haag werd na de overname door het Chinese marketingbureau United Vansen ook het nodige verwacht. Dat viel in de praktijk tegen. Alleen de Portugees Wilson Eduardo kwam tot nu toe, al hoopt de Haagse ploeg Evander Sno nog aan zich te binden. Dat kan echter ook na de deadline in de nacht van maandag op dinsdag. Sno zit zonder club.

FC Groningen en sc Heerenveen versterkten zich wel gericht. Groningen haalde Albert Rusnák en de Zweed Simon Tibbling, terwijl Heerenveen naast Duarte ook Simon Thern, Younes Namli en Henk Veerman aantrok.

In het buitenland waren de transfers van Wilfried Bony (van Swansea naar Manchester City) en Fernando Torres (van AC Milan naar zijn oude club Atlético Madrid) opmerkelijk. Op de slotdag wisselden André Schürrle (van Chelsea naar Wolfsburg) en Juan Cuadrado (van Fiorentina naar Chelsea) voor grote bedragen van club.