Skeletonster Bos pakt vierde plek in eindstand Europa Cup

Skeletonster Kimberley Bos heeft haar tweede Europa Cup-seizoen afgesloten met twee wedstrijden in het Oostenrijkse Igls, dicht bij Innsbruck. De Nederlandse wist daarbij in het klassement van de Europa Cup nog te stijgen van de vijfde naar de vierde plek. Daarmee maakt ze korte metten met de beste Nederlandse klassering ooit: In het seizoen 2007/2008 werd Joska le Conté, tegenwoordig actief in de World Cup, negende in de eindstand.

Donderdag stond de eerste van de twee wedstrijden op het programma en daarin liet de 21-jarige Bos een bliksemsnelle start zien: Gedurende beide dagen was niemand sneller dan haar 5,46 seconden uit de eerste run. Het bracht haar de achtste tijd in de eerste run. Met 5,57 seconden startte ze in de tweede run iets minder snel, wat resulteerde in de elfde tijd. Doordat het verschil naar achteren al redelijk groot was, verloor ze echter maar één positie en werd ze negende op 1,67 seconden van de Duitse Jaqueline Lölling. "Ik had wat kramp in mijn teen voor de tweede run, waardoor de start daar wat minder snel was", aldus Bos na afloop. 

Vrijdag ging het nog weer wat beter voor de Nederlandse. In beide runs kwam ze tot een start van 5,52 seconden - de snelste van de dag - waarmee Bos ook als enige tweemaal onder de 5,60 van start ging. Net als op donderdag stond ze na één run op de achtste plek. Dit keer wist de Edese echter een plek te winnen, doordat de Spaanse Maria Montejano veel terrein verloor. Wereldkampioene junioren Lölling was opnieuw oppermachtig, Bos werd zevende op 1,81 seconden.

Dankzij haar prestaties sluit Bos het Europa Cup-seizoen af met acht toptienklasseringen in acht wedstrijden. Door haar uitslagen in Igls springt Bos weer over Gracie Clapp-Taylor naar de vierde plek in het eindklassement, nadat de Amerikaanse haar in St Moritz nog voorbij ging. De Belgische Kim Meylemans deed slechts mee aan vier van de acht wedstrijden, maar dankzij twee tweede, een derde en een vijfde plek eindigde ze toch als achtste in de Europa Cup. Voor Bos staat nog één belangrijke wedstrijd op het programma dit seizoen: In het Duitse Altenberg hoopt de Nederlandse van 10 tot en met 14 februari de top-8 te halen op het WK voor junioren.