Topvrouw Korean Air Lines vast om nootjesruzie

De dochter van de topman van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air Lines is dinsdagavond aangehouden. Cho Hyun-ah heeft de luchtverkeersveiligheid op het spel gezet met de rel die ze op 5 december schopte om volgens haar verkeerd opgediende macadamianoten.

De 40-jarige Cho, die een hoge post bekleedde bij Korean Air Lines, werd woedend toen ze in het vliegtuig macadamianoten in een zakje kreeg en niet, zoals volgens haar had gemoeten, op een schoteltje. Ze eiste dat het toestel terug zou keren naar de gate, zodat de steward die haar het zakje nootjes had gegeven van boord kon worden gezet en bedreigde en belaagde het cabinepersoneel. De piloot weigerde eerst, maar zwichtte uiteindelijk toch. Het voorval kreeg al snel de naam 'nut rage' (nootjeswoede) en kwam wereldwijd in het nieuws.

Cho is nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Behalve zij is ook een huidige leidinggevende van Korean Air Lines gearresteerd. Hij zou medewerkers van de vliegmaatschappij onder druk hebben gezet zodat het incident in de doofpot zou verdwijnen.

Het akkefietje leidde in Zuid-Korea tot grote ophef. Veel Zuid-Koreanen zijn het wangedrag beu dat vooraanstaande ondernemersfamilies zich menen te kunnen veroorloven.