Peiling: zetelroof vooral vanwege salaris
De meeste kiezers geloven niet in de oprechte motieven van Tweede Kamerleden die hun zetel houden nadat ze uit hun fractie zijn gestapt. Zij denken dat het deze Kamerleden vooral te doen is om hun salaris te behouden of om hun voormalige partij een hak te zetten. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos onder 1157 stemgerechtigden.
Van de ondervraagden is 43 procent ervan overtuigd dat het salaris de belangrijkste drijfveer is om een Kamerzetel te behouden. 26 procent denkt dat deze overweging op zijn minst meespeelt. Volgens twintig procent willen Kamerleden die zich afsplitsen hun vroegere partij dwarsbomen. 37 procent denkt dat dit motief enigszins van toepassing is.
De meerderheid van de kiezers verwacht dat partijen die zich afsplitsen geen lang leven beschoren is. 55 procent denkt dat ze bij de volgende verkiezingen zelden genoeg stemmen halen om terug te keren.
Aanleiding voor het onderzoek van Ipsos was het vertrek van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA. Zij begonnen na een conflict over integratie voor zichzelf. De Kamer telt na diverse afsplitsingen inmiddels vijftien fracties, terwijl er maar elf gekozen zijn. 59 procent van de kiezers vindt dat de politiek hierdoor te veel versplintert.
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft laten weten dat hij wil kijken naar een verbod op afsplitsingen als de Kamer daarom vraagt. Dat is wel een tijdrovende procedure, omdat ze wijziging van de Grondwet vereist.
Bij de PVV zijn er ook een aantal opgestapt. Het zal de spreekwoordelijke druppel geweest kunnen zijn om een onderzoek op te gaan starten.
Laat de kiezer maar afrekenen over een paar jaar, met Kuzu en Bontes
Android + Verveling = Titan Turret spelen
Zelfs zonder voorkeursstemmen mogen ze wat mij betreft hun zegje doen. Kiezer rekent wel met ze af. In positieve en negatieve zin.
M.a.w. laat het systeem zoals het is. Een kiesdrempel invoeren is een mooi middel van de gevestigde orde om hun macht te prolongeren.
Android + Verveling = Titan Turret spelen
Android + Verveling = Titan Turret spelen
Hoe groter een partij word , hoe groter de kans dat ze in de Tweede Kamer komen.
De meesten van hen blijven tamelijk anoniem en zullen niet zomaar de partij verlaten.Ze kunnen meestal zonder al te veel ophef bij meerdere verkiezingen gekozen worden.
Drempel is heel onwenselijk vanwege grote partijen die dan eigenlijk ervoor zorgen dat het moeilijker is voor nieuwe partijen (of afgesplitste partijen) succesvol kunnen worden. Een kiesdrempel van 5% betekend dat je 7 zetels moet halen. Dus als Kuzu en Ozturk beide genoeg voorkeursstemmen hadden, zullen ze nog een factor 3,5 meer stemmen moeten vergaren om uberhaupt in de kamer te komen als de plannen doorgaan.
Android + Verveling = Titan Turret spelen
Nadeel is dan uiteraard dat zodra die drempel in zicht komt, het wel veel meer macht geeft aan een potentiële opstapper.
Een andere oplossing zou zijn dat degene die de partij verlaat, zijn of haar zetel opgeeft voor het volgende lid van de partij die net niet in de kamer kwam. Het is prima als mensen zich na de afsplitsing hergroeperen in een nieuwe partij (zoals de PVV dat deed), maar dan pas meedoen met de eerstvolgende verkiezingsronde en niet al meteen in de kamer na het afsplitsen (zelfs als er voorkeursstemmen zijn).
It's a measure of the soul.
Opstelten zou zeer goed zou zijn in het illegaal asperges steken.
Dat zijn er inderdaad maar weinig. Na de oorlog zijn er maar 3 gevallen geweest dat afgesplitste Kamerleden hun zetels wisten te behouden na de verkiezingen: Naast de PVV zijn dat de PPR en DS'70.
Nederland kent formeel geen kiesdrempel, al is er wel een regel dat een partij die geen reguliere zetel heeft gehaald ook geen kans op een restzetel maakt, wat dus (voor de Tweede Kamerverkiezingen) equivalent is aan een kiesdrempel van 0,667%.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kiesdrempel
Je kiest vertegenwoordigers, partijen zouden een verband van vertegenwoordigers moeten zijn, en niks meer dan dat. Het is al belachelijk dat je zonder aansluiting bij partij, of oprichting van je eigen niet eens verkiesbaar kunt zijn. Partijpolitiek is al veel te ver doorgeschoten.
Komt nog eens bij dat er ondanks de 15 fracties die er nu zijn, er nog steeds geen partij bij zit die mijn stem zou verdienen.
Laat ze liever een verbod op incapabele politici zetten, Sharon Dijksma bijvoorbeeld heeft nog nooit in d'r hele leven gewerkt, maar zit al vanaf haar studententijd in de politiek. Dan sta je wel zo ver van de samenleving verwijderd dat je jezelf onmogelijk volksvertegenwoordiger zou mogen noemen.
Daar word een volgende keer onderzoek naar gedaan.
Een ton per jaar is niet een fantastisch salaris voor veel universitair geschoolden die uit het bedrijfsleven afkomstig zijn. Daarnaast maken ze weken van meer dan 60 uur met zeer onregelmatige werktijden en dragen ze een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er zijn tig beroepen te bedenken waar de salarissen een stuk hoger liggen, en zeker niet enkel in het bedrijfsleven.
En ik wil ook wel 60 uur per week werken, en dan toch steeds die beslissingen nemen welke slecht zijn voor de gemiddelde Nederlander.... Nogmaals, ik denk dat er voor €8000 per maand wel 12 miljoen nederlanders 2de kamer lid willen worden..... Weinig uren maken, mee lopen met wat jouw partijleider zegt, niet zelf na mogen denken, en dan zo een vergoeding... Lang niet slecht.
[ Bericht gewijzigd door Karosho op woensdag 26 november 2014 @ 07:35 ]
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken