President Botswana herkozen

De president van Botswana is zondag voor nog eens vijf jaar benoemd door het parlement. De partij van president Ian Khama veroverde in de parlementsverkiezingen van vrijdag een meerderheid en had Khama's herbenoeming dus in eigen hand.

Khama, die in 2009 aantrad, wordt dinsdag opnieuw beëdigd. De generaal buiten dienst is een zoon van onafhankelijkheidsstrijder Seretse Khama.

Khama's Democratische Partij Botswana (BDP) won vrijdag 36 van de 63 zetels in het parlement. De partij is al aan de macht sinds Botswana in 1966 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië en kan aan die lange periode weer vijf jaar toevoegen. De oppositie roerde zich deze stembusgang echter krachtiger dan ooit. De oppositiepartij Paraplu voor Democratische Verandering veroverde vijftien zetels. De kleinere oppositiegroep Congrespartij Botswana krijgt er drie.

Het bestuur van Botswana heeft een betrekkelijk goede reputatie. De oppositie klaagt echter steeds luider over de beperkte bewegingsvrijheid die de regering haar zou gunnen.