Openbare leven Sint Maarten ligt plat na orkaan

Het openbare leven op Sint Maarten komt dinsdag maar moeizaam op gang, nadat orkaan Gonzalo maandag huishield op het bovenwindse eiland. Veel winkels zijn dinsdagmiddag nog niet open en de scholen blijven ook dinsdag in ieder geval dicht. Hoe groot de schade is op het eiland en of er ook persoonlijke slachtoffers zijn, is nog niet bekend.

Maandag rond 17.00 uur lokale tijd trok de orkaan van de eerste categorie op tien kilometer ten noorden van Sint Maarten voorbij. De orkaan mat windsnelheden tot 120 kilometer per uur en bracht enorm veel regen mee, waardoor straten en kelders onder water kwamen te staan.

Uit voorzorg waren alle scholen al dicht en hadden bedrijven hun deuren gesloten en hun personeel naar huis gestuurd. Ook de internationale luchthaven Princess Juliana Airport was gesloten. De overheid wil nu eerst bomen, gebouwen en de verkeersinfrastructuur controleren op veiligheid.

Tijdens het passeren van de orkaan vielen de stroom en het vaste en mobiele telefoonnetwerk op het eiland uit. Dinsdagochtend waren veel wegen nog niet begaanbaar vanwege rondslingerend puin en ontwortelde bomen. In de havens van Philipsburg en Marigot, aan de Franse kant van het eiland, zijn boten op de rotsen geslagen.

Gonzalo is nu op open zee en neemt snel in kracht toe. Het Amerikaanse National Hurricane Center in Atlanta verwacht dat de orkaan uitgroeit tot de derde categorie, met windsnelheden van tenminste 178 kilometer per uur. Een orkaanwaarschuwing is afgegeven voor de Bermuda-eilanden, waar Gonzola dit weekend waarschijnlijk aan land komt.