Stembusoverwinning lonkt voor nationalisten Bosnië

Uit de voorlopige uitslag van de verkiezingen in Bosnië lijkt op te maken dat de zittende partijen een forse klap hebben gekregen. De nationalisten spinnen garen bij de economische stagnatie en de sociale onrust die de afgelopen vier jaar markeerden. Of de nationalisten het ook voor het zeggen krijgen is de vraag: gezien de ingewikkelde bestuursstructuur hangt veel af van complexe coalitieonderhandelingen.

Hoewel een groot deel van de Bosnische bevolking zich grote zorgen maakt over de stagnerende economie en het hoge werkloosheidscijfer, blijkt de verdeeldheid die stamt uit de Bosnische oorlog in de jaren negentig nog altijd groot. De drie etnische groepen in Bosnië - Bosniakken, Kroaten en Serviërs - stemmen nog altijd langs etnische lijnen.

Met ongeveer tachtig procent van de stemmen geteld lijkt het erop dat de Bosniakken, de grootste groep in het land, vooral hebben gestemd op de Partij van Democratische Actie. De Sociaaldemocraten, die vier jaar geleden de verkiezingen wonnen, lijden fors verlies.

De Kroaten bleven trouw aan de nationalistische Kroatische Democratische Unie. De Serviërs lijken verdeeld tussen twee nationalistische partijen: de partij van hardliner Milorad Dodik en zijn iets mildere tegenstanders van de Servische Democratische Partij. Die laatste werd in de oorlogstijd opgericht door Radovan Karadzic, die nu wordt berecht door het Joegoslaviëtribunaal.

De Bosniërs kozen zondag een landelijk parlement, een parlement voor elk van de twee deelrepublieken en een driekoppig presidium. Alleen de zittende voorman van de Bosniakken, Bakir Izetbegovic, is al zeker van een plaats in dat driemanschap. Dragan Covic, die de Bosniakse en Kroatische deelrepubliek wil opsplitsen, ligt op kop in de race om de Kroatische zetel. De partij van Dodik lijkt naast de Servische zetel te grijpen en moet naar het zich laat aanzien oppositieleider Mladen Ivanic voor laten gaan. In het parlement spant het erom: Dodik ligt met 85 procent van de stemmen geteld met slechts elfduizend stemmen voor.

Dodik, die in zijn campagne afscheiding van Servië en steun van Rusland beloofde, is teleurgesteld dat de zetel voor het presidentschap zijn partij ontgaat. Hij zei niet te kunnen geloven dat Serviërs hebben gekozen voor Ivanic, die de steun van het Westen en de Bosniakken heeft.