Karadzic begint aan slotpleidooi
De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is woensdag begonnen aan zijn slotpleidooi. Karadzic, die onder andere terechtstaat voor genocide, zei in zijn slotpleidooi dat de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal 'geen snipper bewijs' hebben dat hem in verband kan brengen met de wreedheden die tijdens de Bosnische oorlog zijn begaan.
Karadzic heeft zijn verweer op papier gezet en in het 874 pagina's tellende document zegt Karadzic dat hij niet moet worden veroordeeld door het Joegoslaviëtribunaal. Wel erkent hij dat hij als Bosnisch-Servische leider 'de morele verantwoordelijkheid draagt voor misdaden begaan door burgers en militairen van de Republika Srpska'.
Karadzic was president tijdens de Bosnische oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde. In totaal kwamen tijdens die oorlog zo'n honderdduizend mensen om het leven. Karadzic was als president de baas van legerleider Ratko Mladic, die eveneens wordt berecht door het Joegoslaviëtribunaal.
Karadzic ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan en zegt niets af te weten van de massaslachting in 1995 bij Srebrenica, waarbij meer dan zevenduizend islamitische mannen en jongens werden vermoord.
Aanklager Alan Tieger zei maandag dat Karadzic destijds 'opschepte over alle stappen die hij aan het zetten was' om met geweld alle niet-Serviërs te verdrijven uit Bosnië om zo een 'etnisch zuivere' Servische staat te vestigen binnen Bosnië. Karadzic ontkent dit, aldus Tieger, en geeft 'de mensen die het vuile werk voor hem opknapten de schuld'. Ook zou Karadzic aan geschiedvervalsing doen.
Karadzic ontkent in alle toonaarden dat hij afwist van het bloedbad bij Srebrenica. Bovendien, meent hij, dat het aantal slachtoffers niet klopt en dat het nog maar de vraag is of er sprake is van genocide. De 69-jarige Karadzic beschuldigde de aanklagers ervan hun zaak te hebben gebaseerd op 'toespelingen, willekeurig geklets en verklaringen van hun eigen personeel'.
In totaal zijn er elf aanklachten ingediend tegen Karadzic. Zo staat hij terecht voor genocide, in verband met het bloedbad bij Srebrenica en de etnische zuiveringen in een reeks dorpen. Ook is hij aangeklaagd voor moord en vervolging, omdat hij opdracht gaf tot een bombardement op Sarajevo en het inzetten van sluipschutters.
Na het einde van de oorlog was dook Karadzic onder. Hij werd in 2008 in Servië opgepakt nadat hij zich jarenlang had voorgedaan als gebedsgenezer, compleet met lange baard. Hij werd overgebracht naar Scheveningen en in 2009 begon het proces tegen hem. De verwachting is dat halverwege 2015 een vonnis wordt uitgesproken.