NAVO aansprakelijk gesteld voor chroomverf
De NAVO wordt aansprakelijk gesteld voor de schade die werknemers van defensie in de jaren negentig hebben opgelopen doordat ze waren blootgesteld aan schadelijke stoffen op NAVO-depots en werkplekken. De werknemers zouden onvoldoende beschermd hebben gewerkt. Dat zegt letselschadeadvocaat Rob Bedaux vrijdag.
Volgens Bedaux, die 87 mensen vertegenwoordigt, was de NAVO formeel de opdrachtgever voor werkzaamheden op de vijf (voormalige) Nederlandse materieeldepots. "Als de NAVO werkzaamheden delegeert die ze zelf zouden kunnen doen, dan zijn ze aansprakelijk. Uiteindelijk heeft de NAVO zijn verantwoordelijkheid niet genomen in de bescherming van de werknemers. Dat is zeer ernstig."
Het ministerie van Defensie onderzoekt momenteel in hoeverre werknemers zijn blootgesteld aan de schadelijke camouflageverf CARC, waarin het kankerverwekkende chroom-6 was verwerkt. Volgens Bedaux is de rol van een rechter daarin echter onvermijdelijk, omdat hij 'niet voor honderd procent overtuigd is dat een intern onderzoek volledig objectief is'.
De gemeten concentraties chroom-6 zouden op de werkplekken ver boven de veiligheidsnorm uitstijgen. Tot eind jaren negentig werden werknemers hier niet of nauwelijks tegen beschermd.
Zodra Bedaux voor zijn cliënten de rechtsbijstandverzekering rond heeft, stapt hij naar de rechter. Hij zegt niet te weten wie daarbij aanwezig zal zijn. "Dat maakt me ook niet uit. Het gaat mij om een verhoor waaruit blijkt dat de gezondheid van de mensen in verband kan worden gebracht met de stoffen op de werkplaatsen. Dat gebeurt niet in een onderzoek van defensie."
Woensdag werd bekend dat veel meer werknemers van defensie zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen. Niet alleen op de NAVO-depots, maar ook op andere werkplaatsen is gewerkt met de camouflageverf. Bijna tweehonderd werknemers van de NAVO-depots hebben inmiddels bij diverse letselschadebureaus gemeld dat ze ziek zijn geworden door hun werk met camouflageverf.