'Veel meer blootgesteld aan legergifstof'

Werknemers van defensie zijn op veel meer plekken blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6. De onderzoeken die minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft ingesteld, richten zich op vijf NAVO-werkplaatsen, maar op zeker nog tien werkplaatsen zijn werknemers blootgesteld aan veel te hoge concentraties, meldt de NOS woensdag op basis van arbo-rapporten die zijn opgesteld tussen 1999 en 2001.

Bijna tweehonderd werknemers van de NAVO-depots zeggen dat ze ziek zijn geworden door hun werk met camouflageverf die chroom-6 bevat. De gemeten concentraties zouden ver boven de veiligheidsnorm uitstijgen. Tot eind jaren negentig werden medewerkers er echter niet of nauwelijks tegen beschermd.

Bij in ieder geval tien luchtmachtonderdelen zijn volgens de NOS concentraties gemeten waar de norm tot wel tweehonderd keer zou zijn overschreden. Ook verschillende medewerkers van de voormalige scheepswerf RDM en de marinebasis in Den Helder zouden gezondheidsklachten hebben.

Militaire vakbond VBM wil dat het onderzoek wordt verbreed. VBM-voorzitter Jean Debie Jean zegt tegenover de NOS niet te begrijpen dat het onderzoek zich alleen richt op de NAVO-werkplaatsen, 'terwijl duidelijk is dat krijgsmachtbreed werknemers zijn blootgesteld'.