Seedorf 'op zakenmissie' in Suriname

Voormalig topvoetballer Clarence Seedorf vertoeft momenteel voor een zakenmissie in Suriname. De viervoudige winnaar van de Champions League wil Braziliaanse en Italiaanse zakenlui overhalen om te investeren in zijn geboorteland.

Seedorf kwam zaterdagmiddag vanuit Brazilië aan op de luchthaven van Paramaribo. Onder politiebegeleiding werd hij naar het Clarence Seedorf Sportcomplex gereden, dertig kilometer buiten de hoofdstad. In het stadion, dertien jaar geleden gebouwd op grond van de familie Seedorf, werd de voetbalster onthaald met vuurwerk en confetti.

Het is voor het eerst sinds 2011 dat Seedorf in Suriname is. "Het is natuurlijk altijd fijn om even thuis te zijn", zei hij op een persconferentie. "Al woonde ik de voorbije jaren in buurland Brazilië, mijn agenda was zo overvol dat het me zelfs niet gelukt is om de begrafenis bij te wonen van mijn grootmoeder die vorig jaar is overleden."

Het was journalisten niet toegestaan om Seedorf vragen te stellen over zijn status bij AC Milan. Begin juni werd hij door de Italiaanse topclub als trainer ontslagen, na tegenvallende resultaten. Seedorf zelf wilde alleen kort aangeven dat hij er nog steeds onder contract staat. "Wie weet wat er gebeurt, de verrassingen zijn de wereld nog niet uit", liet hij verstaan.

Wel wil Seedorf 'binnenkort' in Italië weer een universitaire studie aanvangen. Welke studie moet nog worden besloten, al denkt hij luidop aan een opleiding in sportmanagement of aan een studie economie. Een toekomstige rol als bondscoach of voetbalbondvoorzitter van Suriname sluit hij uit, omdat hij niet in het land woont.

Het huidige bliksembezoek - Seedorf blijft drie dagen in Suriname - staat verder vooral in het teken van zakendoen. De volgende twee dagen zal hij samenzitten met de Surinaamse regering om te kijken welke investeringsmogelijkheden er in het land zijn. Naar eigen zeggen reizen in het gezelschap van Seedorf Italiaanse en Braziliaanse zakenlui mee die hij wil overtuigen om te investeren in de Zuid-Amerikaanse republiek.

"Goud, hout, olie, landbouw, toerisme... U noemt het maar. Belangrijk is eerst om te kijken welke mogelijkheden hier allemaal zijn. Daarna kunnen die bedrijven op hun beurt ook iets terugdoen voor Suriname, en dit land nog mooier maken dan het nu al is", sprak Seedorf.

De voetballer hoopt ook dat er weer meer activiteiten worden ontplooid in zijn voetbalstadion. Na enkele succesvolle jaren stierf de jeugdcompetitie die er werd georganiseerd een stille dood, wegens het uitblijven van ondersteuning door de lokale overheid of het bedrijfsleven. "Het is niet allemaal gelopen zoals we hadden gehoopt", gaf Seedorf toe. "Hopelijk lukt het toch nog om anderen te stimuleren om samen met ons deze droom te verwezenlijken."

Zaterdagavond lokale tijd neemt Seedorf het op tegen een team dat bestaat uit ministers uit de regering van Desi Bouterse. Hij durfde niet te voorspellen hoe die wedstrijd zal aflopen. "De tegenstander mag je nooit onderschatten", grapte hij.

Voor hij maandag weer doorreist wordt Seedorf in Paramaribo nog gehuldigd door president Desi Bouterse. In 2007 werd hij door toenmalig president Ronald Venetiaan nog gedecoreerd tot ridder in de ere-orde van de Gele Ster.