Ambtenaar definitief functie kwijt na IS-tweet

De ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie die geschorst werd om een controversiële tweet over de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) keert niet terug in haar functie. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

"Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit", aldus Opstelten. Yasmina Haifi was gedetacheerd bij het Nationaal Cyber Security Centrum, dat onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid valt. "Zij is niet de goede mevrouw op de goede plaats."

Opstelten sluit niet uit dat Haifi, die al jaren als personeelsfunctionaris bij de rijksoverheid werkt, wordt ontslagen. De leiding van het ministerie heeft inmiddels een gesprek gehad met de ambtenaren en beraadt zich op verdere maatregelen. "Ik moet afwachten wat die zijn. Het kan reden voor ontslag zijn, dat sluit ik niet uit."

Zolang Haifi nog in functie is mag zij zich volgens Opstelten naar buiten toe niet uiten. Het is volgens de bewindsman klip-en-klaar dat ambtenaren een grote verantwoordelijkheid hebben. "Je moet je gedragen zoals dat bij jouw functie past."

Opstelten vindt niet dat Haifi is beperkt in haar vrijheid van meningsuiting, zoals ze zelf zegt. "Wat iemand zelf vindt, daar heb ik het niet over. Het gaat erom wat je naar buiten brengt en hoe je communiceert als ambtenaar."

Haifi, ook actief in de PvdA, schreef eerder deze week dat IS is opgezet door zionisten om de islam zwart te maken. Ze trok de tweet woensdagochtend in, maar werd desondanks later op de dag geschorst door het ministerie. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak eerder al zijn schande uit over de uitspraak. "Mijn maag keerde om toen ik het hoorde."