'Politie VS intimideert Al-Jazeera'

Nieuwszender Al-Jazeera heeft woedend gereageerd op de wijze waarop zijn verslaggevers woensdagavond zijn behandeld in de Amerikaanse stad Ferguson. De agenten in de stad, die zijn uitgedost en bewapend als militairen, zetten traangas en rubberkogels in tegen de journalisten.

In Ferguson, in de staat Missouri, is de spanning al dagen te snijden, nadat een blanke agent zaterdag een ongewapende zwarte tiener had doodgeschoten. De journalisten van Al-Jazeera bevonden zich achter een politiebarrière. Ze waren bezig hun apparatuur op te zetten toen plotseling een traangasgranaat voor hun voeten landde. De zender schrijft in een verklaring dat de verslaggevers ook met rubberkogels werden beschoten. De journalisten sloegen uiteindelijk op de vlucht.

Op beelden van CNN is te zien hoe de agenten, uitgerust met gasmaskers, de apparatuur naderen, de lichten uitschakelen en de camera naar de grond richten. "Al-Jazeera is geschokt door deze schandelijke aanval op de persvrijheid, die overduidelijk was bedoeld om ons te intimideren bij het verslaan van dit belangrijke verhaal. Gelukkig maken alledrie de medewerkers het goed", schrijft de zender in een verklaring.

Al-Jazeera wil dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht, samen met collega's van andere media. Twee andere journalisten, een van de Washington Post en een van de Huffington Post, werden woensdagavond gearresteerd. Ze werden later op de avond zonder aanklacht of opgaaf van reden weer vrijgelaten.