Onrust in Ferguson houdt aan

De voorstad Ferguson bij de Amerikaanse stad St. Louis heeft opnieuw een onrustige nacht beleefd. Met traangas en rookbommen probeerden politieagenten in rellentenue groepen mensen te verspreiden die onder meer met molotovcocktails hun woede uitten over het doodschieten van een 18-jarige ongewapende zwarte man door een blanke politieagent.

Volgens de St. Louis Post-Dispatch werden ongeveer tien personen gearresteerd, onder wie een gemeenteraadslid.

Inwoners van Ferguson ageren tegen het machtsvertoon van de politie en de inzet van honden om groepen mensen te verdrijven na de eerste protesten tegen de dood van Michael Brown. Jon Belmar van de districtspolitie prees echter zijn mensen voor het tonen van 'een ongelooflijke hoeveelheid zelfbeheersing', onder een regen van stenen, flessen en soms ook kogels.

De autoriteiten wordt verweten dat zij niet de naam willen vrijgeven van de agent die bij de dood van Brown betrokken was. Als reden daarvoor noemen zij bedreigingen die aan het adres van de agent en anderen zijn geuit. In Ferguson is twee derde van de 21 duizend inwoners zwart, terwijl de 53 agenten van het lokale politiekorps op drie na allemaal blank zijn.

Gouverneur Jay Nixon van Missouri heeft de mensen opgeroepen kalm te blijven en de uitkomsten van een onderzoek af te wachten. De politie zegt dat Brown werd doodgeschoten nadat een agent hem en een andere man op straat was tegengekomen. Een van de mannen zou de agent terug zijn auto in hebben geduwd en in het voertuig met de agent hebben gevochten om diens dienstwapen, waarbij een schot was afgegaan. De worsteling werd voortgezet op straat, waar Brown door meerdere kogels werd geveld. De politie laat in het midden of Brown ook degene was met wie de agent gevochten had.

Dorian Johnson, de man die bij Brown was toen een en ander zich afspeelde, geeft een heel andere lezing van de gebeurtenissen. Hij zei dat de agent hun gelastte zich te verwijderen en vervolgens zo dicht bij hen probeerde zijn portier te openen, dat dit 'terugkaatste'. De agent zou hierover kwaad zijn geworden en Brown bij de nek in zijn auto hebben gesleurd, waarna hij zijn wapen greep en een schot loste. Brown probeerde weg te rennen en kreeg de agent achter zich aan, die meerdere schoten loste. Johnson en een andere getuige hebben verklaard dat Brown stopte en met zijn handen omhoog op straat stond toen de agent hem met meerdere kogels doodschoot.