[EKA] Goud voor Schippers op 100 meter

Dafne Schippers heeft in Zürich de Europese titel veroverd op de 100 meter. De 22-jarige Nederlandse sprintte dankzij een sterk slot naar een eindtijd van 11,12 seconden, nipt genoeg voor de titel. Het is de eerste keer in 64 jaar dat een Nederlandse EK-goud wint op de 100 meter. In 1950 was Fanny Blankers-Koen de beste van Europa.

Vooraf was Schippers al de favoriete, wat na haar indrukwekkende optredens in de series en halve finale nog een versterkt werd. In de finale leek ze even tekort te komen tegen Myriam Soumaré, maar ze kwam de Française toch nog voorbij.

Soumaré pakte in 11,16 seconden de zilveren medaille, terwijl de Britse Ashleigh Nelson met 11,22 verrassend brons pakte. Titelverdedigster Ivet Lalova uit Bulgarije moest genoegen nemen met de vijfde plek.

Het toernooi voor Schippers is nog lang niet voorbij. Ze komt ook nog in actie op de 200 meter en de 4x100 meter. Op de 200 meter is ze de favoriete voor goud, terwijl de Nederlandse ploeg ook op de estafette een prima kans maakt.