Noorwegen herdenkt aanslagen 2011

Noorwegen heeft dinsdag de terreuraanslagen van 2011 in Oslo en op het eiland Utøya herdacht. Bij de aanslagen kwamen 77 mensen om het leven. De Noorse premier Erna Solberg zei dat de beste manier om de slachtoffers te herdenken is om te 'strijden voor openheid, tolerantie en diversiteit'. Na het leggen van een krans bij het gebouw van de Noorse regering zei Solberg dat 'er nooit een excuus is voor gewelddadig extremisme'.

De aanslagen van 22 juli 2011 werden gepleegd door Anders Behring Breivik. Hij heeft de aanslagen bekend en werd in 2012 veroordeeld tot een celstraf van 21 jaar. Hij kan langer worden vastgehouden als uit onderzoek blijkt dat hij een gevaar blijft vormen voor de samenleving. Volgens juridische deskundigen betekent dat dat Breivik de rest van zijn leven achter de tralies zal blijven.

Later op de dag bracht Solberg met de partijleider van de Noorse Arbeiderspartij, Jonas Gahr Stoere, en leden van de jeugdafdeling van de partij een bezoek aan Utøya. "We kunnen de kracht van onze maatschappij tonen: we buigen niet voor haat en geweld. We kunnen laten zien dat er een andere kracht is die veel sterker is: die van compassie en solidariteit", zei Stoere.