Ook Dos Santos laakt optreden arbiter

Giovani Dos Santos leek lange tijd op weg op de matchwinner te worden tegen Nederland, maar keek vanaf de reservebank toe hoe Oranje een achterstand omboog in de overwinning. Na afloop van het tumulteuze treffen kon de Mexicaanse doelpuntenmaker zijn teleurstelling maar moeilijk verbergen.

"In vijf minuten tijd ging het vele werk dat we verricht hebben verloren", vertrouwde hij de verzamelde media toe. "Maar dat hoeven we onszelf niet aan te rekenen. Dat is voetbal. We moeten leren om te verliezen. We verlaten het toernooi met opgeheven hoofd. We hebben ons best gedaan."

Kort na rust bracht Dos Santos de Mexicanen met een knap schot aan de leiding. In de slotfase bracht Wesley Sneijder Oranje weer op gelijke hoogte, en maakte Klaas-Jan Huntelaar vanaf elf meter het drama compleet voor Mexico.

"Het doet pijn want we hadden alles in eigen hand. Het team deed het erg goed, en fysiek waren we beter dan zij. Het is zonde dat Sneijder helemaal vrij stond bij die hoekschop en kon scoren", aldus Dos Santos.

Volgens Dos Santos speelde de scheidsrechter van dienst een negatieve hoofdrol. "Ik denk dat de teams met de grootste namen altijd in het voordeel zijn. Ik weet niet waarom, maar ik vind dat sommige overtredingen niet bestraft werden. Nederland mocht doen wat het wilde. De strafschopsituatie is in mijn ogen duidelijk. Robben had zich al laten vallen, kreeg geen gele kaart en toen werd een strafschop toegekend."