[Groep A] Uitslag Mexico - Kroatië

Mexico heeft in een onderling duel in Groep A Kroatië weten te verslaan. Door deze uitslag is Mexico geplaatst voor de tweede ronde op het wereldkampioenschap, en Kroatië uitgeschakeld. Het werd uiteindelijk 3-1 voor de Mexicanen. Zij zullen in de tweede ronde de tegenstander zijn van Nederland.

De wedstrijd begon rustig qua kansen, maar het spel was wel hard. Ivan Rakitic en Rafael Marquez maakten harde overtredingen. De meeste dreiging in het eerste kwartier kwam met name van de Kroaten, die wat korte voorzetten voor de goal kregen maar er nog niets uit wisten te halen.  Het dichtste bij een goal kwam Hector Herrera, die op de kruising schoot vanaf 20 meter en zo heel dichtbij de openingstreffer was. Even later kreeg ook Alvaro Pereira een goede kans. Daarna liep de wedstrijd over naar een slag om het middenveld, en zagen beide teams geen kans om grote mogelijkheden te creëren.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld weinig. Kroatië was dreigend, maar opnieuw waren er weinig kansen. Het eerste echte spannende moment was een handsbal van Darijo Srna in het Kroatische strafschopgebied. De scheidsrechter weigerde echter de bal op de stip te leggen en gaf slechts een corner. Deze corner draaide bijna in één keer het doel in en werd van de lijn gekopt.

Even later was het dan wel eindelijk raak voor Mexico. Marquez kopte een corner binnen, en Stipe Pletikosa kon de bal niet meer keren. Kroatië probeerde aan te vallen maar meteen kregen ze d deksel op de neus. Andrés Guardado stond helemaal vrij in het strafschopgebied na een counter en kon simpel afwerken. Even later kreeg invaller Ante Rebic en enorme kans, maar Hector Moreno haalde de bal van de doellijn. Het werd zelfs nog 3-0 door een rake kopstoot van Javier Hernandez, waardoor Mexico nog mocht hopen op de groepswinst.

Kroatië liet in de laatste minuten ook nog even zien dat ze wel kunnen voetballen want Ivan Perisic maakte een knappe bal van Rakitic goed af: 3-1. Het slottakkoord was voor Rebic, maar het was geen positieve noot. Een overtreding met gestrekt been leverde de Kroaat nog de rode kaart op. Ondanks dat Kroatië met een man minder kwam te staan kreeg het nog een goede mogelijkheid: Perisic scoot een bal recht op de doelman.

Kroatië

1 - 3

Mexico

 87' Perisic    72' Márquez
 75' Guardado
 82' Hernández
 
 Gele kaart: Rakitic (Kroatië), Márquez, Vázquez (Mexico)
 Rode kaart: Rebic (89) (Kroatië)
 
Stadion: Itaipava Arena Pernambuco, Recife
Toeschouwers: 41.212
Arbiter: Irmatov (Oez)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pletikosa
Srna
Corluka
Lovren
Vrsaljko (Kovacic/58)
Modric
Rakitic
Pranjic (Jelavic/74)
Perisic
Mandzukic
Olic (Rebic/69)
  Ochoa
Aguilar
Rodríguez
Márquez
Moreno
Layún
Herrera
Vázquez
Guardado (Fabián/84)
Peralta (Pena/79)
Dos Santos (Hernández/62)