Vonnissen journalisten Egypte alom veroordeeld

Veel buitenlandse bewindslieden hebben met afschuw gereageerd op de veroordeling van een groep journalisten van Al Jazeera en andere media in Egypte, onder wie de Nederlandse verslaggeefster Rena Netjes. De journalisten werden vervolgd voor het zwartmaken van Egypte en samenwerking met de Moslimbroederschap. Netjes was voordat ze kon worden opgepakt uitgeweken naar Nederland.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat de veroordeling hem koude rillingen gaf en dat het indruist tegen de basisvoorwaarden van een beschaafde samenleving en vrije pers. Hij kaart de kwestie aan bij zijn Egyptische ambtgenoot. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans veroordeelde namens Nederland de vonnissen en liet weten dat veel leden van de Raad van de Europese Unie een veroordeling van de gevangenisstraffen in EU-verband steunen.

De Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop zei geschokt te zijn door het nieuws. "Dit vonnis toont aan dat Egypte de overgang naar een democratie nog niet heeft gemaakt", aldus Bishop. Haar Britse ambtgenoot William Hague zei 'ontzet' te zijn.

Ook mensenrechtenorganisaties lieten van zich horen. Human Rights Watch zei dat de rechtbank niet heeft aangetoond dat de journalisten iets verkeerd hebben gedaan. De organisatie noemt het 'de laatste stap in de niet aflatende afbraak van de vrijheid van meningsuiting in Egypte'. Amnesty International zei dat Egypte journalistiek tot misdaad bombardeert en roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de veroordeelden.

Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken beloofde dat de Egyptische ambassadeurs de vonnissen zullen uitleggen aan het buitenland. Het ministerie keurde de buitenlandse bemoeienis met Egyptische interne aangelegenheden 'volledig af'.