Costa Rica stelt zich aan over dopingcontroles

De Costa Ricaanse voetbalbond wil een verklaring van de FIFA over waarom zoveel spelers zich na de 1-0 zege op Italië op dopinggebruik moesten laten testen. Liefst zeven Costa Ricanen werden na de wedstrijd gecontroleerd. Doorgaans hoeven slechts twee voetballers van elk team zich te laten controleren.

De bond is bang dat de vele controles verdachtmaking van de Midden-Amerikanen in de hand werkt. "We accepteren en vertrouwen dopingcontroles die de FIFA uitvoert, maar we willen uitleg over de reden waarom zoveel spelers zich moesten laten testen", zei Adrián Gutiérrez van de Costa Ricaanse voetbalbond.

De FIFA zegt dat acht spelers voorafgaand aan het WK niet aanwezig waren toen een antidopingcommissie van de FIFA op bezoek kwam in Costa Rica. Twee van hen werden na de 3-1 zege op Uruguay getest, de andere zes na de overwinning tegen Italië. De zevende speler werd willekeurig gekozen.

Bondscoach Jorge Luis Pinto daagt de FIFA uit al zijn spelers en hemzelf te controleren na de wedstrijd tegen Engeland van dinsdag. "Ik vind het prima om dit soort testen te doen. Als ze willen kunnen ze alle elf spelers en zelfs mij controleren."