Merkel ziet 'speciale' rol VS in Irak

De Verenigde Staten hebben een speciale verantwoordelijkheid in Irak nu het land kampt met een opstand. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd naar aanleiding van uitspraken van haar partijgenoot Volker Kauder.

Kauder zei woensdag tegen de Hannoversche Allgemeine Zeitung dat het aan de VS is om te zorgen voor stabiliteit in Irak. Washington moet volgens hem overwegen opnieuw militair in te grijpen. Gevraagd naar deze uitspraak zei Merkel dat de 'speciale verantwoordelijkheid van de VS niet alleen in Irak ligt' en dat de Amerikaanse president Barack Obama de afgelopen dagen al zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.

Merkels voorganger Gerhard Schröder was een fel tegenstander van de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. De regering heeft ook nu weer duidelijk gemaakt niet van plan te zijn om militairen naar Irak te sturen om de huidige crisis het hoofd te bieden.

De VS bekijken nog welke stappen zij willen zetten om het tij te keren in Irak. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zei woensdag in de Senaat dat de VS 'de uitkomst niet kunnen bepalen' en dat het 'aan het Iraakse volk is' om de koers van hun land te bepalen. De BBC meldde op gezag van Martin Dempsey, voorzitter van de gezamenlijke chefs der staven, dat Bagdad de VS om luchtaanvallen heeft verzocht.