PvdA hekelt salarisverhoging ABN-top

De salarisverhoging voor topmanagers van ABN AMRO is onwenselijk. Dat vindt de regeringspartij PvdA. De Kamerleden Henk Nijboer en John Kerstens hebben minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in schriftelijke Kamervragen donderdag om opheldering gevraagd.

De politici willen onder meer weten of het besluit om de salarissen te verhogen aan Dijsselbloem is voorgelegd. De staat is nog steeds eigenaar van de bank. Ook vragen zij hem hoe dit besluit zich verhoudt tot zijn eerdere oproep aan de Nederlandse banken om de beloningen van hun personeel te matigen.

Ook willen ze weten wat de minister van de salarisverhoging vindt. "Bent u het met de PvdA eens dat de salarisverhoging van ABN AMRO een onwenselijk signaal is en dat topbankiers meer dan genoeg verdienen?"

Dijsselbloem moet verder antwoord geven op de vraag hoe hoog de salarissen zijn in vergelijking met de lonen die managers van ING, Rabobank en SNS krijgen. De PvdA vindt dat de salarissen die in de top worden uitbetaald gelijke tred moeten houden met de loonstijging voor medewerkers die onder de cao vallen. Ook moet er in de financiële sector een 'normalisering van salarissen' plaatsvinden, aldus de sociaaldemocraten.

ABN AMRO maakte woensdag bekend dat de hoogste managers een salarisverhoging van twintig procent krijgen, omdat ze vanaf volgend jaar waarschijnlijk niet langer kunnen rekenen op een stevige bonus. De verhoging is bedoeld voor honderd managers net onder de raad van bestuur.