Van Gaal bevestigt meespelen De Guzman

Jonathan de Guzman speelt zeker vrijdag in de basis van Oranje. Dat bevestigde bondscoach Louis van Gaal donderdag op de persconferentie na afloop van de training van het Nederlands elftal in Salvador. "Waarom zou ik daar moeilijk over doen? Het gaat er niet om wie er speelt, maar om de uitvoering op het moment suprème."

Tegen Spanje moet Nederland het spel compact houden. "Als wij de bal hebben moeten we stations overslaan", doceerde Van Gaal. "Dat is niet makkelijk omdat het onder weerstand van de Spaanse ploeg moet gebeuren", weet de keuzeheer van Oranje. "Maar wij kunnen het wel."

Van Gaal denkt dan ook dat een halve finale of finale voor Oranje mogelijk is. "Daar geloof ik heilig in. Het is natuurlijk allemaal theorie, we moeten het nog waarmaken. We zullen er alles aan te doen om de verrassing van het toernooi te worden."

Voor Arjen Robben heeft het weerzien met Spanje weinig met revanche te maken. "Natuurlijk denk ik nog wel eens aan het moment waarop ik tegenover Casillas stond, dat zal me mijn hele carrière, mijn hele leven bijblijven", besefte de aanvaller. "Die extra lading is aanwezig, maar je bent nu alleen maar met voetbal bezig en de wedstrijd van nu. Dat van toen is verleden tijd en dat telt niet meer."