Postcode Loterij blijft neushoornproject steunen

De Nationale Postcode Loterij (NPL) blijft achter het project tegen neushoornstroperij in Zuid-Afrika staan. Dat laat de loterij zaterdagmiddag weten in een reactie op berichtgeving van NRC Handelsblad dat het een zinloze onderneming zou zijn.

"Wij hebben alle vertrouwen in een succesvolle uitrol van het project en hopen van harte dat de uitroeiing van de neushoorn definitief een halt kan worden toegeroepen", schrijft de NPL in een verklaring. Het impregneren van neushoornhoorns met een mengsel van chemicaliën is daar 'nadrukkelijk' nog steeds deel van.

NRC berichtte zaterdag dat de loterij ruim veertien miljoen euro heeft uitgegeven aan het project waarvan volgens wetenschappers bekend was dat het niet werkt. Het gifmengsel zou door de hoorn moeten worden opgenomen, waardoor deze waardeloos wordt. Daar is echter nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

De loterij zegt dat er in dergelijke projecten vaak gebruikt wordt gemaakt van 'innovatieve methodes die nog niet op grote schaal zijn uitgeprobeerd'. "En dit laatste zorgt dus ook dat de uitvoering van dit type projecten risico's kent. In het geval van de neushoorn is duidelijk dat niets doen geen optie is als we willen dat het dier niet binnen tien jaar uitsterft."

De uitgegeven 14,4 miljoen euro is overigens niet alleen voor het waardeloos maken van de hoorns. Zo worden ook bestaande methodes, zoals het werken met drones en speurhonden, opgeschaald.