Kerry vraagt Lavrov naar Tsjetsjenen in Oekraïne

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov donderdag bevraagd over berichten dat Tsjetsjeense strijders zich hebben aangesloten bij pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Kerry maande Lavrov 'alle steun aan separatisten op te zeggen', liet zijn staf weten.

Donderdagmiddag bezetten strijders van het Vostok-bataljon het kantoor van het provinciebestuur van Donetsk, waar de separatisten van de 'Volksrepubliek Donetsk' hun hoofdkwartier hadden gevestigd. De Vostok-militie, die voornamelijk Tsjetsjenen zou tellen, trok op tegen de separatisten in het gebouw omdat die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan plundering rond het vliegveld.

Het bataljon maakte de barricades rond het overheidsgebouw met de grond gelijk en nam daar opgeslagen geroofde goederen in beslag. Daarop keerde de rust weer. De zelfbenoemde leiders van de 'Volksrepubliek' verklaarden donderdag dat zij nog altijd de lakens uitdelen. ''Dit is een politieactie tegen plunderaars'', zei een naaste medewerker van de rebellenpremier volgens de Britse Telegraph. ''Van een coup is geen sprake. Alles is onder controle.''