Mogelijk honderd doden bij gevechten Donetsk

Bij gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten rond het vliegveld van Donetsk zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Rebellenleiders spraken van mogelijk wel honderd doden. Burgemeester van Donetsk Oleksandr Loekjantsjenko hield het op veertig doden. Er sneuvelden vooral rebellen, maar ook enkele burgers kwamen om het leven.

Het vliegveld stond dinsdag weer onder controle van het regeringsleger, zei minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov. "De vijand heeft hevige verliezen geleden, wij geen", aldus Avakov. Verslaggevers ter plaatse van de Britse omroep BBC melden echter dat er nog steeds wordt geschoten.

De burgemeester sprak op televisie de bewoners van de stad toe. Hij riep hen op binnen te blijven. Volgens Loekjantsjenko kwamen bij de gevechten ook twee burgers om.

Separatist Leonid Baranov zei dat de lichamen van dertig van zijn strijdmakkers naar het ziekenhuis zijn gebracht. Onderweg naar het hospitaal werd de vrachtwagen met gewonde strijders onder vuur genomen, waarbij meer separatisten omkwamen. Volgens Baranov zijn er waarschijnlijk zo'n honderd rebellen omgekomen. Hij kon geen nauwkeuriger dodental geven, omdat veel lichamen in gebieden liggen die onder regeringscontrole staan. Baranov zei dat ook honderden strijders gewond zijn geraakt.

Ook werd dinsdag een ijshockeystadion in brand gestoken door onbekende strijders. Het stadion zou worden gebruikt voor het wereldkampioenschap ijshockey in 2015.

De gevechten braken maandag uit, een dag na de presidentsverkiezingen. Bij de operatie in Donetsk zette de Oekraïense krijgsmacht gevechtsvliegtuigen en helikopters in. Het waren de hevigste gevechten sinds Kiev vorige maand aan een antiterreuroperatie tegen de rebellen begon.