D66, VVD en SP Amsterdam beginnen onderhandelingen

D66, VVD en SP gaan donderdag in Amsterdam voor het eerst rond de tafel om te onderhandelen over een nieuw college. Dat laat VVD-leider Eric van der Burg donderdagochtend weten. "Goed dat SP heeft besloten in gesprek te willen gaan", twittert hij.

Verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) adviseerden dinsdag een combinatie van de drie partijen te onderzoeken. De VVD en D66 zien de samenwerking met de SP wel zitten. SP-leider Laurens Ivens zei vorige week echter dat deze combinatie onder aan zijn verlanglijstje staat.

De onderhandelingen lopen al weken spaak, omdat meerdere partijen niet met elkaar willen samenwerken. Vliegenthart en Van Boxtel adviseerden eerder al een coalitie van SP, GroenLinks, D66 en VVD, maar GroenLinks wilde daar niet aan meewerken.

Amsterdam is een van de weinige gemeenten die twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart nog steeds geen college hebben. Inmiddels zijn er al vijf oliemannetjes geweest die mogelijke samenwerkingsverbanden hebben verkend en adviezen hebben uitgebracht.