Meteorenregen niet overal goed te zien

Nachtbrakers in het midden en noordoosten van Nederland hebben de meeste kans om de aangekondigde meteorenregen te zien. Opklaringen in deze delen van het land vergroten de kans om vallende sterren te zien in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt weeronline.nl. Vanuit het zuiden neemt echter geleidelijk de bewolking toe.

Wie lang opblijft of juist zijn wekker zet om buiten te gaan kijken, kan beter ook een deken of trui pakken. De temperatuur daalt naar een graad of 12, melden de meteorologen.

De beste tijd om te kijken is 02.45 uur, stelt onderzoeksinstituut NOVA. De vallende sterren zijn te zien in noordelijke richting, niet ver van de Poolster. Het grootste gedeelte scheert zaterdag overdag voorbij, maar in Nederland zijn 's nachts de eerste vallende sterren al te zien. De beste plek om de meteorenzwerm te zien is Noord-Amerika.

De meteorenregen is bijzonder omdat hij nog nooit is waargenomen, maar dit maakt ook dat het precieze aantal meteoren moeilijk in te schatten is, meldt NOVA. "Daardoor is niet met zekerheid te zeggen of de zwerm ook inderdaad het spektakel zal opleveren dat sommigen voorspellen."

Meteoren, in de volksmond vallende sterren genoemd, worden veroorzaakt door ruimtegruis, vaak niet groter dan een zandkorrel. Door de hoge snelheden van meer dan honderdduizend kilometer per uur wordt de lucht vóór het steentje gecomprimeerd, verhit en gaat gloeien. Dit lichtverschijnsel heet een meteoor.