Onkosten Europarlementariërs lopen flink uiteen
De onkosten die Nederlandse Europarlementariërs maken lopen sterk uiteen. Reiskosten en telefoon- en internetkosten vormen het leeuwendeel van de uitgaven, waarvoor het parlement maandelijks tot 4300 euro kan uitkeren. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van RTL Nieuws onder de 26 Nederlandse Europarlementariërs over 2013.
D66-Europarlementariër Marietje Schaake is maandelijks meer dan 1150 euro kwijt aan telefonie en internet. Partijgenoot Gerben-Jan Gerbrandy declareert de helft van dat bedrag aan telefoonkosten. Peter van Daalen (ChristenUnie) reisde vorig jaar voor meer dan 22 duizend euro. Zijn SP-collega Dennis de Jong gaf daar ruim 8500 euro aan uit. De ex-PVV'er Daniel van der Stoep vraagt per maand slechts vierhonderd euro onkostenvergoeding.
Het Europarlement is volgens de gegevens van RTL veertig miljoen euro kwijt aan vergoedingen voor kosten die boven op het reguliere salaris komen. Maandelijks kunnen de meer dan 750 parlementariërs een vast bedrag van maximaal 4299 euro aan onkostenvergoedingen vragen. Het geld kan worden gebruikt voor kantoorartikelen, telefoonrekeningen en reiskosten. Eerder deze maand bleek al dat het parlement de bonnetjes nauwelijks controleert, omdat dat meer zou kosten dan opleveren.
De VVD liet RTL weten geen boekhouding van de gemaakte kosten bij te houden. Er hoeft immers niets te worden gedeclareerd. De SGP en de PVV lieten niets van zich horen. De PvdA laat de cijfers eerst controleren door een eigen accountant. Het CDA liet slechts weten dat het geld dat niet wordt gebruikt, teruggaat naar het Europees Parlement.
Alleen GroenLinks, SP en D66 gaven volledige openheid van zaken. De groenen storten alle vergoedingen in een stichting, waar de leden hun bonnetjes voor verblijf en vervoer moeten indienen. Het resterende bedrag wordt gebruikt voor trainingen, de inzet van extra personeel en extraatjes voor personeel. De SP en D66 stortten, na aftrek van kosten, duizenden euro's terug op de rekening van het Europarlement.