Studenten willen duidelijkheid over studentenkaart

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de plannen rondom de ov-jaarkaart en het leenstelsel. Dat stellen de studenten in een reactie op berichtgeving van De Telegraaf over het mogelijk behoud van de ov-kaart. Eventueel vrij reizen is voor hen geen wisselgeld voor de invoering van het leenstelsel.

"Het is positief wanneer we de ov-studentenkaart behouden, maar niet meer dan een sigaar uit eigen doos", zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen donderdag in een verklaring. "Met een leenstelsel moeten studenten zich alsnog tot over hun oren in de schulden steken om onderwijs te volgen."

Janssen vindt dat er nog geen akkoord kan komen zonder de studentenorganisaties te informeren. "Als er nu een plan komt is dat niets meer dan een achterkamertjesakkoord waar ieder draagvlak voor ontbreekt", zegt ze daarover.

De LSVb roept de politiek op om de onderhandelingen zo snel mogelijk te staken en studenten niet langer in onzekerheid te houden over de toekomst van de basisbeurs en de ov-studentenkaart.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil de studiebeurs vervangen door een sociaal leenstelsel. Studenten moeten hun studie daardoor grotendeels zelf betalen. Wel kunnen ze tegen een gunstige rente lenen bij de overheid. Voor studenten van ouders met een laag inkomen blijft nog wel een aanvullende beurs bestaan.