Damrak sluit vlak ondanks ECB-besluit

(Novum/ABM FN) - Beleggers waren donderdag weinig verrast over het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de belangrijkste rente ongewijzigd te laten. De Amsterdamse AEX-index sloot nagenoeg vlak op 405,69 punten. Dat betekende een verlies van 0,1 procent, waarmee het Damrak iets minder presteerde dan andere belangrijke beurzen in Europa.

Zo sloot de Duitse beurs de handelsdag af met een winst van 0,1 procent, terwijl de beurs van Parijs 0,4 procent in waarde toenam. De beurs van Londen moest echter ook 0,1 procent toegeven, terwijl de Amsterdamse Midkap-index voor de iets minder grote fondsen 0,2 procent in het rood sloot.

Afgezien van Parijs waren de winsten en verliezen echter nergens echt groot, ondanks het uitblijven van maatregelen vanuit Frankfurt. ECB-president Draghi sprak weliswaar over het inzetten van 'ongewone maatregelen', maar voegde de daad vooralsnog niet bij het woord. Beleggers hadden daar evenwel al op gerekend, aldus analisten.

Ondanks de kalme handelsdag waren er flinke verliezen voor onder meer KPN en SBM Offshore. Het Nederlandse telecombedrijf verloor 3,1 procent nadat duidelijk werd dat Brussel nog langer wil kijken naar de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus. Een reden voor die verlenging werd niet gegeven.

SBM Offshore ging donderdag diep het rood in na de koerswinsten van woensdag. De fabrikant van onder meer olieplatformen moest 2,8 procent inleveren. Ook Delta Lloyd kreeg een flinke klap te verduren met een verlies van anderhalf procent. Ook woensdag verloor de verzekeraar al fors, toen topman Niek Hoek bekendmaakte met vervroegd pensioen te gaan.

Toch waren er ook enkele lichtpuntjes in de AEX-index te ontwaren. Zowel Heineken als staalreus ArcelorMittal kwamen uit op een winst van 0,8 procent. Voor Arcelor was dat een aardige opsteker na het verlies van woensdag, toen het bedrijf enkele negatieve rapporten van analisten te verwerken kreeg.