Wilders en Helder: 'geen commentaar over inhoud gesprek'

PVV-leider Geert Wilders en zijn fractiegenoot Lilian Helder willen niets kwijt over de gesprekken die zij hebben gevoerd. Dat bleek donderdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Volgens Wilders is de rust in zijn partij weer een beetje teruggekeerd.

Helder hield het bij een herhaald 'geen commentaar' terwijl zij haar best deed zo snel mogelijk het aanwezige journaille te ontvluchten. "Ik geef geen uitleg wat in de fractie is besproken." Wilders herhaalde in verschillende toonaarden dat hij niets kwijt wil over het gesprek.

Helder was dinsdag en woensdag afwezig in de Tweede Kamer en meldde op Twitter dat zij met Wilders in gesprek was. Mogelijk heeft zij ook overwogen om op te stappen.

"Ik ga niets zeggen over het gesprek", zei Wilders. Het resultaat is in ieder geval dat Helder blijft. "Dat vertrouwen hadden we allebei al voordat we aan het gesprek begonnen. De afloop is uitermate positief. De gelederen zijn gesloten. Ik snap dat u heel erg geïnteresseerd bent wat allemaal wel of niet is beloofd, maar dat ga ik niet zeggen."

Wel beklemtoonde hij dat alle neuzen weer dezelfde kant op gaan en dat de fractie 'eendrachtig' op weg gaat richting de Europese verkiezingen. "Er is volledige eensluidendheid." En dat is 'heel goed nieuws'. "De PVV heeft zich herpakt en we gaan met een hele stevige koers door."

Wilders' partij verkeerde sinds de gemeenteraadsverkiezingen in zwaar weer, toen verschillende partijleden opstapten vanwege zijn omstreden uitspraak over 'minder Marokkanen', onder wie twee Kamerleden.

"Ik ben niet zo snel klein te krijgen", zei Wilders daarover. "Ik ga met heel veel enthousiasme door. Ook dit overleven we wel."